Emerce

Inhoud syndiceren
Online business, media & marketing
Bijgewerkt: 9 uren 13 min geleden

Platform voor lokale winkeliers CloseHub failliet

9 uren 20 min geleden

CloseHub, een platform voor lokale winkeliers, die verdrukt worden door winkelplatforms als Bol.com en Amazon, is failliet.

Het thema van het bedrijf luidde: ‘Onze winkelende app gebruikers stappen dagelijks bij jou naar binnen.’

Het initiatief kreeg in 2021 nog subsidie voor een Proof of Concept, waarin men wilde valideren of het mogelijk is op basis van data-analyse en algoritmiek een productagnostisch platform te maken dat leidt tot ‘vruchtbare connecties tussen winkeliers en consumenten’.

(Emerce TV) ‘Duurzaam stadsvervoer wordt steeds belangrijk’

9 uren 26 min geleden

De steden slibben dicht, alles gaat in de toekomst vanaf de rand van een stad op een schone manier naar binnen. Hoe krijgen klusjesmannen hun spullen de stad in? Waarom hebben grote e-commerce bedrijven nog hun eigen bezorgdienst en wordt dit niet gebundeld? Hoe maken we het vervoer circulair door cargo ruimte nooit onbenut te laten? Aadarsh Das van het Ierse Moby Move denkt dat duurzaam vervoer steeds belangrijker wordt, zo vertelt hij in de videocollectie Susttainable Commerce.

De gemeente Amsterdam, weet Das, wil in 2025 zoveel mogelijk uitstootvrij verkeer in de stad, om zo de gezondheid van alle Amsterdammers te verbeteren.

In het Klimaatakkoord is de invoering van uitstootvrije zones voor bestel- en vrachtvoertuigen als concrete maatregel opgenomen. In 30 tot 40 grote steden zullen in uiterlijk 2025 middelgrote uitstootvrije zones worden vastgesteld.

In het Actieplan Schone Lucht Amsterdam is het voornemen opgenomen dat er in Amsterdam per 2025 een uitstootvrije zone zal worden ingevoerd voor bestel- en vrachtvoertuigen in het gebied binnen de ring. Er zal dus alternatief vervoer moeten komen.

MOBY leaset en onderhoudt bezorgvoertuigen zoals e-bikes, e-scooters, elektrische bakfietsen en vierwielers. Dat doen ze samen met lokale onderhoudspartners en voertuigleveranciers. Het bedrijf groeide van slechts drie fietsen naar een vloot van 3000.

De fietsen van het bedrijf zijn gebouwd voor veiligheid en hebben extra dikke banden die bijvoorbeeld niet in tramrails blijven haken. Je kunt er ook gekoelde producten mee vervoeren, en tamelijk grote aanhangers aan koppelen.

Klanten in Nederland zijn onder meer Just Eat, Getir en Domino’s. ‘We werken in Nederland met een schoonmaakbedrijf, maar ook de bouw lijkt geïnteresseerd,’ zegt Das.

De video De stad gaat op slot: de toekomst van B2B e-mobility is na registratie gratis te bekijken.

7 miljoen unieke mailadressen aangetroffen bij verdachten bankhelpdeskfraude

9 uren 28 min geleden

Bij onderzoek naar verdachten die zijn aangehouden voor bankhelpdeskfraude trof de politie lijsten aan met rond de 7 miljoen unieke mailadressen. De lijsten met deze adressen worden verhandeld en opnieuw gebruikt door criminelen.

In totaal gaat het om 7,3 miljoen unieke mailadressen, waarvan 5 miljoen Nederlandse, die worden gebruikt voor het versturen van phishingmails. Deze e-mails, bijvoorbeeld van banken of bedrijven, zijn soms niet van echt te onderscheiden.

Dat de verdachten voor deze zaak zijn aangehouden betekent volgens de politie helaas niet dat deze lijsten verdwijnen.

(Emerce TV) PostNL is duurzaam onderweg

10 uren 24 min geleden

Met maatregelen om meer schone kilometers te rijden door over te stappen op elektrisch vervoer, hernieuwbare brandstoffen te benutten, efficiëntere routes in te richten, lucht uit verpakkingen te krijgen en innovatieve vervoersmiddelen zoals de LEVV (licht elektrische vrachtvoertuigen) in te zetten, werkt PostNL aan een significante CO₂-reductie.

Bij PostNL is duurzaamheid een integraal onderdeel van het gehele bedrijfsproces. Als het gaat om het verminderen van CO2-uitstoot, heeft met name hun logistieke sector een aanzienlijke invloed.

PostNL investeert miljoenen om processen zo snel mogelijk te verduurzamen met als ultieme doel om nagenoeg geen impact meer te maken op het milieu en klimaat. Daarom hebben zij hun doelstellingen vastgelegd bij het Science Based Targets initiative (SBTi). Hiermee voldoen zij aan het Klimaatakkoord van Parijs, zegt Suzanne Debrichy in de videocollectie Sustainable Commerce, die vandaag live gaat.

Ze heeft een achtergrond in commercie en IT, maar maakte bij PostNL al snel de overstap naar duurzaamheid. ‘PostNL is al in 2007 begonnen met een oriëntatie, je moet eerst inzicht hebben in je processen om stappen te ondernemen. We hebben nu 90 procent CO₂-reductie als ambitie voor 2040.’

PostNL wil steden leefbaarder maken door last-mile-delivery opnieuw in te richten met kleinere, elektrische voertuigen. PostNL bundelt al regelmatig zendingen op een stadshub, zodat men in één rit op een duurzame manier kan afleveren bij de ontvanger. PostNL vervangt ook fossiele brandstoffen voor duurzame alternatieven. Zoals hernieuwbare diesel (HVO100).

‘De voertuigen schoner maken ligt voor de hand, maar we kijken ook naar het gebruik van een herbruikbare koffiebeker op sorteercentra.’

Debrichy gelooft dat er straks andere retourstromen ontstaan. ‘Consumenten zullen vaker gebruikte spullen via marktplaatsen aanbieden. Het consument naar consument verkeer moeten we beter ondersteunen. Straks zul je ook steeds vaker apparaten ter reparatie aanbieden. Het idee Nieuw is beter, daar moeten we anders naar kijken.’

De video PostNL is duurzaam onderweg is na registratie gratis te bekijken. Een overzicht van alle video’s vind je hier.

Omzet Belgische gamesector 708 miljoen euro

10 uren 36 min geleden

De economische waarde van de Belgische gamesector is vorig jaar met 21,8 procent gestegen tot 708 miljoen euro. Dat meldt de Video Games Federation Belgium (VGFB).

De forse stijging is grotendeels toe te schrijven aan de explosieve verkoop van PlayStation 5-consoles. Vorig jaar was de PlayStation 5 de meest verkochte gameconsole.

Naast spelconsoles zijn de verkopen van games, abonnementen en hardware­accessoires meegerekend (pdf).

Top 5 best verkochte consolegames (fysiek en digitaal)

1. EA SPORTS FC 24
2. Hogwarts Legacy
3. FIFA23
4. Call of Duty: Modern Warfare III
5. The Legend of Zelda: Tears of The Kingdom

Top 5 pc games (fysiek en digitaal)

1. Diablo IV
2. Hogwarts Legacy
3. Call of Duty: Modern Warfare III
4. Grand Theft Auto V
5. Red Dead Redemption 2

TOP 5 mobiele games (omzet)

1. Candy Crush Saga
2. MONOPOLY GO!
3. Roblox
4. Gardenscapes
5. Royal Match

This is the TOP5 mobile games in Belgium for the year 2023 (based on downloads)
1. MONOPOLY GO!
2. Block Blast!
3. Roblox
4. Royal Match
5. My Perfect Hotel

AI-hulpje Rabbit R1 uitgeleverd

12 uren 1 min geleden

De Rabbit R1, een van de meest gewilde gadgets van dit moment, wordt in de VS op 31 maart (Paaszondag) uitgeleverd. Het duurt echter een paar weken voordat de apparaten op hun bestemming zijn. Het bedrijf schat dat de eerste R1-bestellingen rond 24 april binnen zijn.

De Rabbit R1 is een smartphone zonder apps. De makers vinden smartphones namelijk vermoeiend. Voor elke actie moet je eerst de juiste app zoeken.

Alles werkt via stembesturing dankzij een witte praatknop aan de zijkant van het apparaatje. De AI-assistent wordt grotendeels mogelijk gemaakt door de LLM (AI model) van Perplexity uit San Francisco. Je kunt de R1 vragen stellen zoals je bij ChatGPT gewend bent.

Zo kan Rabbit een Uber bestellen of muziek van Spotify afspelen.

Rabbit organiseert op 23 april ook een ophaalfeest in New York voor alle kopers.

De Rabbit R1 kost omgerekend 185,95 euro en vereist geen abonnement.

Bonaire.com wordt toeristisch boekingsplatform

12 uren 4 min geleden

Ondernemer Robin Weesie koopt het domein Bonaire.com en is bezig de site om te katten tot een toeristisch boekingplatform voor verblijf, horeca en activiteiten.

De man die eerder de Nederlandse unicorn Recharge.com oprichtte, heeft samen met compagnon Glenn Doeze het initiatief genomen om een toeristisch platform voor Bonaire te ontwikkelen.

Vandaag maken ze bekend dat ze voor het boekingselement van de site in zee gaan met de softwaremakers van localbooker. Dat is een jonge spin-off van het Middelburgse bedrijf allyourz.

Robin Weesie licht de keuze voor localbooker toe: “We zochten een oplossing om een aantrekkelijk en degelijk platform te kunnen bouwen. We hebben een deepdive in de functies en de technologie gedaan en zijn onder de indruk hoe slim het geheel in elkaar zit en tegelijkertijd is het voor ons zeer gebruikersvriendelijk.”

Adjan Kodde en Maaike van Geloven, de oprichters van allyourz merkten dat er ook buiten Zeeland interesse was in de door hen ontwikkelde oplossing. Waar de meeste boekingsites een bepaald segment of type accommodatie, zoals vakantiehuizen, b&b’s of hotels, ontsluiten is localbooker gericht op alle vormen van verblijf binnen een bepaalde geografie en ontsluit het dus niet alleen accommodaties, maar ook activiteiten en restaurants.

Het platform van localbooker kan worden afgenomen in combinatie met de contentmodule, zoals in het geval van Bonaire, maar de zoek- en boekoplossing kan ook ingeplugd worden op bestaande contentplatformen.

Kodde: “Het aantal locaties op Bonaire is overzichtelijk. Denk aan honderden huizen. In het geval van activiteiten hebben niet alle aanbieders een koppeling met een boekingssysteem. Zij kunnen direct bij ons op een module aansluiten.”

Bonaire.com is de eerste implementatie van localbooker. Het bedrijf richt zich op regionale toeristische organisaties die vrij eenvoudig slaapruimte willen verhuren via hun bestaande websites. “Die sites zijn vooral sterk in content en marketing”, met informatie over hun regio’s, “maar bezoekers kunnen er niet boeken.”

Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bestuurd door een eilandbestuur en de Nederlandse Rijksoverheid. De eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Het eiland Bonaire, iets groter dan Ameland, ontving in 2023 170.000 gasten. Dat waren voor de helft Nederlanders en voor een kwart Amerikanen.

Foto: cyril chermin (cc)

Avast gedagvaard wegens illegale verkoop gebruikersgegevens

wo, 03/27/2024 - 17:19

Privacystichting Consumers United in Court (CUIC) start een collectieve procedure tegen softwarebedrijf Avast dat virusscanners maakte die zonder toestemming het surfgedrag van honderdduizenden Nederlanders op computer, tablet of telefoon vergaarden.

Deze gegevens – over gezondheid, economische situatie en politieke voorkeur – werden via een dochterbedrijf van Avast voor miljoenen euro’s doorverkocht aan derden.

Gebruikers van de (gratis) Avast-filters installeerden de software om zich te beschermen tegen malware. Met klanten zoals Google, Unilever en Microsoft heeft Avast via tussenhandelaar Jumpshot de gegevens zeer wijd kunnen verspreiden. De datahandel door Jumpshot leverde Avast alleen al in 2019 vele miljoenen op.

Vandaag zijn de dagvaardingen uitgedeeld aan Avast. Per gebruiker eist CUIC een schadevergoeding van 1000 euro en daar bovenop voor iedere gedupeerde een deel van de door Avast onrechtmatig gerealiseerde winst. Consumenten kunnen zich nog kosteloos aanmelden via cuic.eu.

Acht maanden geleden maakte Stichting CUIC voor het eerst bekend een rechtszaak te starten tegen Avast, dat inmiddels is overgenomen door Gen Digital, voorheen Norton.

Inmiddels hebben ruim 10.000 Nederlandse consumenten zich aangesloten bij de rechtszaak. De claim van CUIC wordt bovendien ondersteund door de Europese privacyorganisatie None of Your Business (noyb), en het Nederlandse Privacy First.

De Tsjechische privacytoezichthouder (UOOU) concludeerde ook dat Avast Software s.r.o. in strijd heeft gehandeld met verschillende onderdelen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming en heeft het bedrijf een boete opgelegd van ca. 13,7 miljoen euro. Daarnaast heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een boete van 16,5 miljoen dollar opgelegd, en een verbod gegevens voor advertentiedoeleinden te vermarkten.

Alibaba neemt resterende belang Cainiao over

wo, 03/27/2024 - 14:45

Alibaba Group neemt de resterende 36 procent van Cainiao over voor 3,75 miljard dollar, en laat de plannen voor een beursgang (IPO) in Hong Kong varen.

Cainiao werd in 2013 opgericht door negen ondernemingen, onder leiding van Alibaba Group. Men wilde een slim logistiek netwerk creëren, waarmee goederen binnen 24 uur geleverd zouden worden in heel China. Op 28 mei 2015 ging het onderdeel van start.

Sinds 2018 heeft Cainiao een vestiging op de luchthaven van Luik-Bierset.

Gezien het strategische belang van Cainiao voor Alibaba, wil de e-commerce reus zijn dochter versterken. Plannen om het onderdeel te verzelfstandigen zijn van de baan.

Derde editie van de ‘Week van de Stenen Winkel’

wo, 03/27/2024 - 14:00

De ‘Week van de Stenen Winkel’ keert terug voor zijn derde editie, waarin lokale winkels de charme en kracht van de traditionele fysieke winkel vieren. Van 13 tot en met 19 mei 2024 zal ‘Week van de Stenen Winkel’ plaatsvinden in steden en dorpen door heel Nederland en België.

Dit jaarlijks evenement, opgestart in 2022 door Marian Bekkers van retail-adviesbureau Kooplust, heeft als doel de waarde van stenen winkels te benadrukken en consumenten aan te moedigen om lokaal te winkelen.

Het evenement groeit elk jaar. Van ruim 3.000 deelnemende winkels in 2022 naar 4700 vorig jaar.

Tijdens ‘Week van de Stenen Winkel’ organiseren lokale winkels een scala aan activiteiten, variërend van kleine attenties voor klanten, prijzen die worden verloot en het creëren van een feestelijke sfeer in de winkel.

Winkels en winkelcentra bepalen zelf welke activiteiten zij uitvoeren. Voorafgaand aan ‘Week van de Stenen Winkel’ ontvangen de deelnemende winkels en winkelcentra toegang tot diverse Masterclasses van retail-experts. Zelfs aan een gratis promo-pakket waarmee winkels ‘Week van de Stenen Winkel’ onder de aandacht kunnen brengen bij de lokale consument is gedacht: dit wordt digitaal beschikbaar gesteld aan alle deelnemende winkels.

Winkels of winkelcentra die deel willen nemen aan ‘Week van de Stenen Winkel’ kunnen dit geheel gratis doen door zich in te schrijven tot en met 31 maart 2024.

 

Drie keer meer klachten over Telenet

wo, 03/27/2024 - 11:55

Het aantal klachten bij de Belgische Ombudsdienst voor Telecommunicatie is enorm gestegen. Vooral over Telenet werd veel geklaagd.

In 2023 heeft de Ombudsdienst voor telecommunicatie 17.413 schriftelijke verzoeken ontvangen en daarnaast ongeveer 7.000 verzoeken om inlichtingen beantwoord.

Het aantal klachten steeg met 65 procent ten opzichte van 2022.

Telenet Group neemt voor het eerst sinds de oprichting van de Ombudsdienst de eerste plaats in, gevolgd door Proximus, Orange Belgium, VOO en Unleashed (Mobile Vikings en Jim Mobile).

In 2023 genereerde Telenet Group 6.620 klachten, wat meer dan het drievoudige is ten opzichte van 2022.

Vorig jaar heeft het bedrijf een nieuw IT-systeem in dienst genomen waar nogal wat kinderziektes in bleken te zitten.

bpost breidt zijn groene vloot uit met 22 nieuwe dubbeldektrailers

wo, 03/27/2024 - 11:33

Bpost heeft een 22 dubbeldekopleggers besteld. Het bedrijf bezat er al 16, waarvan vijf met zonnepanelen. Eind 2024 zullen er dus zo’n 38 dubbeldektrailers rondrijden.

In 2020 werd bij bpost dit nieuwe type van oplegger met een herkenbare groene opdruk in gebruik genomen. Zij vervangen de standaardopleggers en maken het mogelijk om het aantal ritten en afgelegde kilometers tegen 2030 met 30 procent en tegen 2040 met zelfs 40 procent te verminderen.

Bpost beschikt in totaal over 349 trailers (opleggers), waarvan dus 16 DDT’s. Tegen 2030 wil bpostgroup meer dan 100 dubbeldekkertrailers aankopen.

Revolut lanceert eigen eSIM

wo, 03/27/2024 - 10:55

Digitale bank Revolut introduceert zijn eigen eSIM en wereldwijde dataplannen voor haar klanten. Revolut eSIM zorgt ervoor dat klanten mobiele data krijgen in het buitenland en verbonden blijven zonder onverwachte roamingkosten en onderbrekingen.

Vanaf 25 maart, 2024 hebben alle Revolut-klanten in Nederland toegang tot de eSIM als hun apparaat eSIM-compatibel is, ongeacht hun plan. Na de installatie van de eSIM kunnen klanten overal data toevoegen, zonder dat ze een fysieke SIM nodig hebben.

Ultra-klanten krijgen toegang tot een nieuw voordeel van hun plan als ze de eSIM installeren: 3 GB wereldwijde mobiele data, elke maand opnieuw. Nederlandse klanten die hun nieuwe eSIM installeren vóór 1 mei 2024 krijgen een introductieaanbod van 100 MB gratis wereldwijde data. (Algemene Voorwaarden zijn van toepassing).

De kosten voor het gebruik van mobiele data in het buitenland zijn de afgelopen jaren gestegen. De meeste mobiele netwerken in de EU staan hun gebruikers niet langer toe om hun mobiele data in het VK “zoals thuis” te gebruiken. Bovendien vallen de datakosten voor de rest van de wereld bijna altijd buiten de standaardvoordelen.

Vanaf 25 maart, 2024 hebben alle Revolut-klanten in Nederland toegang tot de eSIM als hun apparaat eSIM-compatibel is, ongeacht hun plan. Na de installatie van de eSIM kunnen klanten overal data toevoegen, zonder dat ze een fysieke SIM nodig hebben.

Ultra-klanten krijgen toegang tot een nieuw voordeel van hun plan als ze de eSIM installeren: 3 GB wereldwijde mobiele data, elke maand opnieuw. Nederlandse klanten die hun nieuwe eSIM installeren vóór 1 mei 2024 krijgen een introductieaanbod van 100 MB gratis wereldwijde data. (Algemene Voorwaarden zijn van toepassing).

De kosten voor het gebruik van mobiele data in het buitenland zijn de afgelopen jaren gestegen. De meeste mobiele netwerken in de EU staan hun gebruikers niet langer toe om hun mobiele data in het VK “zoals thuis” te gebruiken. Bovendien vallen de datakosten voor de rest van de wereld bijna altijd buiten de standaardvoordelen.

TikTok stelt speciale Jeugdraad in

wo, 03/27/2024 - 09:52

TikTok stelt een speciale Jeugdraad in. Die moet de app-ervaring voor jongeren verbeteren.

Samen met Praesidio Safeguarding, een instantie op het gebied van online veiligheid, bestaat de Jeugdraad uit 15 jongeren tussen 15 en 18 jaar oud, afkomstig uit verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Indonesië, Ierland, Kenia, Mexico en Marokko.

De eerste bijeenkomst van de Jeugdraad vond plaats in december 2023, gevolgd door een recente sessie onder leiding van TikTok’s CEO Shou Chew in februari.

Voor 2024 is een prioriteitenlijst opgesteld, waarbij de focus ligt op inclusie en het welzijn van jongeren. Zo wil de raad ervoor zorgen dat TikTok een veilige en toegankelijke plek blijft waar iedereen zichzelf kan zijn.

Tik op vingers Temu van Duitse consumentenorganisaties

wo, 03/27/2024 - 08:51

Temu krijgt van de Federale Vereniging van Consumentenorganisaties (vzbv) in Duitsland een standje voor het faciliteren van ondoorzichtige handelspraktijken.

De vzbv constateerde meerdere overtredingen op de online marktplaats met Chinese producten. Temu laat consumenten in het ongewisse over hoe de getoonde hoge kortingen, oplopend tot soms wel zeventig procent, tot stand komen.

Ook maakt ze bezwaar tegen het ontoelaatbaar gebruik van manipulatieve ontwerpen. De app suggereert dat veel andere shoppers op hetzelfde moment een item in hun mandje doen. Dat signaal van aanstaande schaarste wordt gezien als oneigenlijke psychologische druk op de consument.

Dit soort dark patterns mogen al helemaal niet meer sinds de invoering van de Digital Services Act vorige maand.

Chinese bedrijven als Temu en AliExpress, bijvoorbeeld, zijn geen lid van Europese thuiswinkelorganisaties. Consumenten zijn hun geschillen daar kunnen neerleggen als dat wel zo zou zijn. Conflicten over oneerlijke handelspraktijken kunnen naar de toezichthouder of de rechter.

Foto: Fan D (cc)

Betalen voor retouren raakt ingeburgerd

wo, 03/27/2024 - 08:07

Betalen om te retourneren wordt steeds normaler. Eerder kondigden grote retailers als H&M, Zara en Wehkamp al aan de kosten voor het terugsturen van pakketjes bij de consument in rekening te brengen. Over de hele linie zet deze trend nu door: bij maar twee op de vijf retourzendingen draait de klant in ieder geval voor een deel van de kosten op, zo blijkt uit cijfers van Sendcloud.

Hoeveel de consument vervolgens moet neerleggen voor een retourzending verschilt per webwinkel. Gemiddeld rekenen webwinkels in Nederland 6,68 euro per retour, zo blijkt uit data van Sendcloud. Afhankelijk van het type retourzending kunnen de kosten echter uiteenlopen van 1,96 tot 28,00 euro. Consumenten hebben doorgaans zo’n 31 dagen de tijd om hun bestelling te retourneren, al loopt dat in sommige gevallen op tot 365 dagen.

Het verzendplatform ziet een duidelijke trend op basis van de verzenddata van meer dan 25,000 webwinkels in Europa. In Nederland steeg het percentage retourzendingen waarvoor de klant moest betalen van 31 procent in het eerste kwartaal van 2023 naar 41procent in het vierde kwartaal. Een stijging van maar liefst 33 procent.

‘De tijd van gratis retouren ligt definitief achter ons. In navolging van veel grote retailers zien we dat betaald retourneren bij steeds meer webwinkels de standaard wordt,’ stelt Rob van den Heuvel, CEO van Sendcloud (foto).

Dat retourneren onlosmakelijk verbonden is met het gemak van online bestellen blijkt uit de redenen die consumenten opgeven voor het terugsturen van hun bestelling. Als belangrijkste reden voor hun retourzending noemen klanten maatvoering (35%): van het bestellen van verschillende maten tot te grote of te kleine items. Daarna volgen orders die niet voldoen aan de verwachting (23%) en beschadigingen of kwaliteitsproblemen (9%).

Marktaandeel Google Pixel op de thuismarkt iets gegroeid

wo, 03/27/2024 - 07:45

Google lijkt erin geslaagd om het marktaandeel van zijn Pixel smartphone op de Amerikaanse markt te vergroten.

Google is als het om eigen toestellen gaat een kleine speler op smartphonemarkt, maar doet er alles aan om de apparaten in handen van kopers te krijgen, met name in de VS.

IDC meldt nu dat Google Pixel in 2023 als geheel 4,6 procent van de markt uitmaakte. Het plaatst Google net voor TCL. Toch heeft Google over een jaar gemeten minder toestellen verscheept.

Apple was de enige smartphonemaker die vorig jaar in de VS met 1,4 procent groeide. Apple heeft nu 51,9 procent van de totale markt. Samsung daalde met maar liefst 19% tot 22,4 procent van de totale markt.

Vernieuwd iDEAL start op maandag 15 april

wo, 03/27/2024 - 06:17

De Nederlandse online shoppende consument zal vanaf 15 april zien dat betaalsysteem iDEAL is vernieuwd. Ze kunnen met minder kliks toe en dus hun online orders sneller betalen.

Webwinkels zijn al sinds februari bekend met het nieuwe systeem.

De vernieuwde versie werkt als volgt. Consumenten maken bij iDEAL, via hun bankapp, een profiel aan waar ze hun betaalvoorkeur en adresgegevens opgeven. Wanneer een ingelogde gebruiker bij een webwinkel iets koopt, worden deze gegevens onder water opgehaald en direct ingevuld. Na akkoord van de gebruiker, via een interactief pushbericht, wordt de betaling uitgevoerd.

Daniel van Delft, CEO van Currence, het moederbedrijf van iDEAL, legt aan Emerce uit: “Het is ook interessant voor de merchant, omdat de conversies beter zijn.”

Onder de online betaalsystemen in Nederland heeft iDEAL een marktaandeel van 72 procent.

Het product van Currence is vanaf de grond opnieuw opgebouwd door partner Payconiq naar de specificaties van Van Delfts team. “Voorheen was het gebaseerd op bilaterale verbindingen, alle banken onderling. Daar is nu een centrale hub tussen gezet. Dat was er niet. Daardoor is het ook makkelijker om nieuwe partijen aan te sluiten.”

Het team zal iDEAL blijven doorontwikkelen en optimaliseren totdat Nederland over gaat op het nieuwe internationale systeem Wero. Dat is de nieuwe pan-Europese digitale wallet Wero die in van start gaat in Duitsland, België en Frankrijk. Nederland volgt begin 2026. “Dan kijken we hoe we stabiliteit kunnen borgen en hoe we, zo lang als noodzakelijk, kunnen terugvallen op iDEAL. Wel is het zo dat we de innovatiekraan dan dichter gaan draaien. Het is niet zomaar een overstap. Je zet een heel ecosysteem over en dat gebeurt heel gefaseerd.”

“Wero wordt minstens zo goed als iDEAL”, maar het biedt meer. In België, Duitsland en Frankrijk gaat het van start met een functionaliteit die sterk lijkt op ons Tikkie. Maar ook digitale kaartbetalingen moeten mogelijk zijn, vergelijkbaar met Apple en Google Pay, overschrijvingen, QR-betalingen aan de kassa’s en achteraf betalen (à la Klarna).

Wero is een initiatief van European Payments Initiative. In Nederland is dat voor 51 procent de eigenaar van iDEAL. ABN AMRO, ING en Rabobank zijn aandeelhouder in EPI, samen met elf Belgische, Duitse en Franse banken en de financieel dienstverleners Nexi en Worldline.

EPI is in handen van deze zestien organisaties. De ambitie is om Wero uit te rollen naar andere EU-landen. “Merchants zien het voordeel van opereren in een Europese setting.”

De publiekscampagne voor het vernieuwde iDEAL begint in mei.

Foto: Christiann Koepke op Unsplash

Jort Kelder wint hoger beroep tegen Google over nepadvertenties

wo, 03/27/2024 - 05:34

Tv maker Jort Kelder heeft in hoger beroep een tegen Google gewonnen. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelt dat Google te weinig heeft gedaan om nepadvertenties met de beeltenis van Kelder te weren.

In mei 2022 oordeelde de rechtbank in Amsterdam nog dat de techbedrijven als Google en Twitter niet aansprakelijk gehouden konden worden voor de nepadvertenties. Kelder had de bedrijven zelf moeten aanspreken.

Door na te laten om verdere verspreiding tegen te gaan is Google aansprakelijk voor de schade die Kelder heeft geleden. Hoeveel Google aan Kelder moet betalen wordt in een afzonderlijke procedure vastgesteld.

Kelder reageerde: ‘Het heeft mij altijd verbaasd hoe Google, een van de rijkste en machtigste bedrijven ter wereld, hiermee weg kon komen. Ik wilde een streep trekken, niet alleen namens alle misbruikte bekende mensen, maar zeker ook voor de slachtoffers die in al die miljoenen nepadvertenties zijn getuind en soms al hun spaargeld verloren.’

De overlast zou makkelijk bestreden kunnen worden door nieuwe adverteerders sterke beperkingen op te leggen die pas bij aangetoond goed gedrag kunnen worden opgeheven.

Foto Mark Vletter (cc)

Het is dat mr Matthijs Kaaks (l) op boksen zit en mr. Otto Volgenant (r) een doordouwer bleek, anders waren ze nooit zo blijven knokken tegen Google. Vandaag vonnis van het Hof: gewonnen!! Volgende ronde: welke schade gaat de techreus gedupeerden vergoeden? pic.twitter.com/pk1woND6xY

— Jort Kelder (@jortkelder) March 26, 2024

E-commerce Hornbach krimpt 11,1 procent

di, 03/26/2024 - 14:56

De e-commerceomzet van doe-het-zelf-keten Hornbach in negen landen is afgelopen jaar met elf procent gekrompen.

Eind 2023 stond de teller bij de digitale afdeling op 732 miljoen euro. Een jaar eerder stond deze bijna op negenhonderd miljoen euro.

In het afgelopen jaar ging 12,7 procent van de omzet van internet. Dat houdt in: online bestellen en thuisbezorgen of ophalen in de winkel. Een jaar eerder was dat 14,1 procent.

Op thuismarkt Duitsland opende Hornbach in oktober jongstleden zijn online marketplace. Derde partijen kunnen daar, tegen een vergoeding, hun artikelen aanbieden via de digitale schappen van de retailer. Naar verwachting zal dat op termijn ook in andere landen gebeuren.

Hornbach heeft 97 grote winkels in Duitsland en 73 in de andere acht landen, waaronder de jongste in Nijmegen (juli 2023).

De omzet kwam in 2023 uit op 6,2 miljard euro (-1,6 procent), de winst voor belasting op 254 miljoen.

Foto: Conceptphoto.info (cc)