Emerce

Inhoud syndiceren
Online business, media & marketing
Bijgewerkt: 8 uren 56 min geleden

Wehkamp schrapt ruim honderd banen vanwege aanhoudende verliezen

ma, 07/07/2025 - 14:17

Webwinkel Wehkamp schrapt ongeveer 10 procent van het personeelsbestand. In totaal verdwijnen 103 van de 1.100 banen, voornamelijk op het hoofdkantoor in Zwolle en bij het kantoor van de eigen kledinglijn in Hilversum.

Volgens het bedrijf verdwijnen de meeste functies via natuurlijk verloop, het niet verlengen van tijdelijke contracten en het openlaten van vacatures. In totaal vervallen 103 functies, waarvan het merendeel op kantoorlocaties, aldus Wehkamp. De ondernemingsraad heeft op 1 juli ingestemd met de plannen.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf het mes zet in het personeelsbestand. Al jaren schrijft Wehkamp rode cijfers en de omzet staat eveneens onder druk. Het distributiecentrum in Zwolle – waar alle voorraden zijn opgeslagen – is bovendien al sterk geautomatiseerd, wat het aantal benodigde arbeidskrachten verder terugdringt.

In 2023 werkten er 948 mensen bij Wehkamp, een daling ten opzichte van de 1.158 medewerkers een jaar eerder.

Nils Adriaans start Tussen de Linies

ma, 07/07/2025 - 11:56

Creatief mediaman Nils Adriaans richt zijn eigen bureau op, Tussen de Linies genaamd.

Daarin bundelt hij alle expertise die hij tot op heden op projectbasis aan klanten aanbood. In de constellatie van een bureau kan meer en grootschaliger opdrachten aan, legt hij aan Emerce uit.

“En ik kan Tussen de Linies als merk gaan laden”.

Met zijn jarenlange journalistieke en media-ervaring adviseert en begeleidt hij bureaus, productiemaatschappijen, merken en individuen op het gebied van zichtbaarheid, new business, recruitment en pitchverkenning.

Adriaans: “In deze snel veranderende tijd is er behoefte aan goede informatie, aan houvast. Ik begeleid bijvoorbeeld graag challengerbureaus die een volgende stap willen maken, maar ook bureaus die willen fuseren of structureel zichtbaarder willen zijn. Want zonder communicatie besta je simpelweg niet meer.”

“Daarnaast werk ik als pitchverkenner om merken wegwijs te maken in het versplinterde bureaulandschap.”

De ‘Chinese Google’ verandert zoekvenster ingrijpend

ma, 07/07/2025 - 10:47

China’s populairste zoekmachine Baidu laat zien hoe de toekomstige interface van Google eruit kan zien.

In de nieuwe versie van de mobiele app is het zoekvenster een factor groter geworden. Je tikt niet meer een paar woorden of een hele zin in als zoekopdracht. Een instructie mag uit duizend of duizenden woorden bestaan.

Het zoekresultaat bestaat ook niet meer louter uit een lijstje met blauwe klikbare links, meldt de China China Morning Post. Het antwoord op een zoekvraag kan bestaan uit een AI-gegenereerde tekst, een -afbeelding, een onderzoeksrapport of zelfs een geboekte reis.

De beschrijving door de Chinese krant verklapt wat er achter de schermen gebeurt. Door het zoekvenster te vergroten, nodigt Baidu zijn gebruikers uit om complexere zoekvragen te geven. Vervolgens gaat een taalmodel daarmee aan de slag in een poging een daadwerkelijk antwoord te geven. Dat is vergelijkbaar met wat AI Overviews van Google doet.

Een meer geavanceerd antwoord, volledige tekst- of onderzoeksproductie, is vergelijkbaar met Google met zijn chatbot Gemini doet. De Pro-versie daarvan, bijvoorbeeld, kan uitvoerige, op maat gemaakte onderzoeksrapportjes schrijven. De productie daarvan duurt, afhankelijk van de zoekvraag, makkelijk enkele minuten.

Baidu gebruikt hiervoor zijn eigen open source LLM, Ernie genaamd. Deze kan overweg met achttienduizend AI-agents die derde partijen rondom die taalmodellen hebben gemaakt. Dat is vergelijkbaar met, bijvoorbeeld, de custom GPT’s van OpenAI. Dat zijn specialistische zoekbots die één of meerdere databronnen autonoom lezen en de geëxtraheerde data be- en verwerken.

Andere Chinese open source taalmodellen zijn DeepSeek, Kimi, Qwen, Ernie en Pangu. Manus is een agentic systeem, geen LLM.

Foto: Christian Lue, Unsplash

Mediahuis geeft abonnees van negen regionale dagbladen toegang tot NRC en omgekeerd

ma, 07/07/2025 - 10:05

Abonnees van negen regionale dagbladen van Mediahuis hebben voortaan ook toegang tot NRC.

“Wat al onze nieuwsmerken bindt, is het geloof in onafhankelijke en betrouwbare journalistiek – regionaal én landelijk. In onze ogen is NRC een mooie aanvulling op wat onze eigen regioredacties maken. Die richten zich immers op al het regionale nieuws, achtergronden en verdieping. Door beide abonnementen te combineren, krijg je het beste van twee werelden,” zegt Susan Horstra, uitgever bij Mediahuis Nederland.

De deelnemende titels zijn Dagblad van het Noorden, De Gooi- en Eemlander, De Limburger, Friesch Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leeuwarder Courant en Noordhollands Dagblad.

Toegang tot NRC is inbegrepen bij abonnementen met toegang tot de digitale krant. Abonnees kunnen eenvoudig inloggen met hun bestaande Mediahuis-account op nrc.nl of in de NRC-app.

DHL bouwt duurzame CityHub in Zwanenburg

ma, 07/07/2025 - 09:50

DHL bouwt een duurzame CityHub in Zwanenburg. Deze gaat dienen als uitvalsbasis voor de bezorging van pakketten in en rond Badhoevedorp, Halfweg, Nieuw West, Osdorp en Zwanenburg. De werkzaamheden vanuit Zwanenburg gaan in het vierde kwartaal van start, tijdens de traditionele eindejaarspiek in bestellingen.

De nieuwe CityHub wordt gebouwd aan de Venenweg 3 in Zwanenburg, gunstig gelegen nabij de N200 en A5. Ruim 100 medewerkers sorteren er straks dagelijks zeker 10.000 pakketten per dag die met elektrische auto’s worden bezorgd. In het eveneens in de gemeente Haarlemmermeer gelegen Nieuw-Vennep werd kort geleden een vergelijkbare CityHub geopend.

De CityHub wordt gebouwd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM Excellent 2020. De vestiging wordt gasloos en gaat stroom verbruiken afkomstig van eigen zonnecollectoren waarmee het dak vol ligt. De korte afstanden tot huishoudens in de regio, de slimme routes, hoge beladingsgraad en de elektrische bestelauto’s optimaliseren duurzaamheid en beperken verkeersbewegingen. In deze routes worden ook DHL ServicePoints en pakketautomaten beleverd. Pakketten zelf afhalen of brengen naar deze punten, de zogenaamd out-of home leveringen, wordt gezien als nog duurzamer, zeker als dit lopend of op de fiets gebeurt. Rondom de CityHub komt een brede groenstrook met voorzieningen voor insecten en andere dieren.

CityHub Zwanenburg is de negentiende van 27 nieuw te bouwen CityHubs in het Nederlandse netwerk van in totaal 131 lokale vestigingen. In en rond Amsterdam heeft DHL 15 CityHubs waaronder deze nieuwbouw in Zwanenburg.

Meta, Google kiezen positie bij online leeftijdsverificatie

ma, 07/07/2025 - 08:48

Meta zegt dat het voorstellen steunt voor een gemeenschappelijke leeftijdsgrens voor de digitale meerderjarigheid in EU-lidstaten. Google koos vorige week ook positie.

Het taboe is af van het onderwerp ‘minimumleeftijd voor socialmedia’ en EU-lidstaten beginnen posities te kiezen. Van wetgeving is nog geen sprake, maar de consensus gaat naar ergens richting de vijftien jaar. Zo ook in Nederland.

Er zou een EU-brede leeftijd gaan gelden voor digitale volwassenheid gelden, waaronder minderjarigen op zijn minst toestemming van hun ouders nodig zouden hebben om in te loggen op sociale media. Of dat het ronduit verboden is om onder die leeftijd te worden blootgesteld aan extraterritoriale wellicht privacyschendende algoritmes.

Hoe de handhaving en het toezicht eruit moeten zien, is nog niet duidelijk. Dat kan plaatsvinden op het niveau van de app, het besturingssysteem annex toestel of bijvoorbeeld de downloadwinkel. En ook hoe de daadwerkelijke identificatie en verificatie van een persoon geschiedt, ligt nog open.

Omtrent dat laatste zette Google vorige week een stap. Het sloot een samenwerking met de Duitse Sparkasse om via diens backend de leeftijd van internetgebruikers te kunnen verifiëren.

“Apps en sites krijgen op hun beurt een unieke en betrouwbare manier om alleen bezoekers toe te laten die passen bij hun leeftijd. En, nog belangrijker, om kinderen te beschermen tegen content die niet voor hen is bedoeld”, aldus Google. Schijnbaar kiest Google voor toezicht op het niveau van het besturingssysteem.

Een paar dagen na Google maakt Facebook zijn positie bekend.

Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp ondersteunt leeftijdsverificatiemechanismen op het niveau van de downloadwinkel of het besturingssysteem. Geen van beiden ligt binnen de directe invloedsfeer van Meta. Meta heeft geen OS of appstore.

Bovendien wil Meta dat de regulering (‘Digital Majority Age’) niet enkel gaat gelden voor socialmedia, maar voor alle online-ervaringen voor tieners. Een logische positie, want het concern is eigenaar van ’s werelds grootste socials. Natuurlijk wil CEO Mark Zuckerberg geen uitzonderingspositie.

Alle sites en apps moeten rekening houden met de leeftijd van hun publiek, luidt het paraplustatement. “Er moet een robuust, veilig systeem komen dat de veiligheid garandeert die bij de leeftijd past.”

Meta werkt met de ondergrens van zestien jaar en stelt: ‘ouders moeten het laatste woord hebben, met steun van de wet’. Zo werkt wetgeving echter niet. De Amerikanen zaaien verdeling.

De Europese Commissie ontwikkelt zelf, onder white-label, een app voor leeftijdsverificatie. Die app komt in de zomer van 2025 beschikbaar. De werking ervan wordt eind 2026 overgenomen door de digitale portemonnee van de EU die nu ook wordt ontwikkeld. Dit ‘internetpaspoort’ kan bijvoorbeeld worden gebruikt om minderjarigen uit heel Europa, platformonafhankelijk bij erotische, drank- en goksites buiten de deur te houden.

Foto: met AI gegenereerd

Aantal .be-adressen blijft dalen

ma, 07/07/2025 - 08:00

Volgens de meest recente cijfers van DNS Belgium was er eind december 2023 sprake van 1.734.182 geregistreerde .be-domeinnamen. Dat is een daling met 9.334 ten opzichte van het jaar daarvoor, en markeert de eerste daling sinds minstens 2006.

De neerwaartse trend was reeds ingezet eind 2022 en zet zich voort in 2024: hoewel er in mei, juni en juli telkens zo’n 15.000 nieuwe .be-domeinen bijkwamen, verdwenen er in diezelfde periode telkens meer dan 17.000.

In eind 2005 bood DNS Belgium een tijdelijke promotie aan waarbij .be-adressen gratis waren. Dat leidde tot een piek in registraties, die na afloop weer snel daalde. Eenzelfde promotie is momenteel niet gepland.

De regionale domeinen .Vlaanderen en .Brussels (gelanceerd in 2014) vielen nog steeds tegen. Slechts een beperkt aantal adressen werd geactiveerd: minder dan 6.000 .Vlaanderen-adressen en circa 8.500 voor .Brussels, waarvan enkele dankzij overheidsinstanties.

DNS Belgium herinnert eraan dat ook extensies als .com en .eu in West-Europa te maken hebben met een gelijkaardige afname, maar het marktaandeel van .be blijft stabiel. De internationale trend naar minder domeinnamen geldt voor heel de West-Europese markt.

TikTok ontwikkelt nieuwe Amerikaanse app-versie voorafgaand aan verwachte verkoop

ma, 07/07/2025 - 07:21

TikTok is bezig met de ontwikkeling van een Amerikaanse versie van zijn app, genaamd M2, die op 5 september 2025 beschikbaar moet komen in de appstores van Apple en Google.

Deze versie is een voorbereiding op de geplande verkoop van TikToks Amerikaanse activiteiten aan een groep Amerikaanse investeerders, die zich momenteel in een vergevorderd stadium zou bevinden.

Gebruikers in de VS moeten uiteindelijk overschakelen naar de nieuwe app om de dienst te blijven gebruiken. De huidige versie blijft echter naar verwachting functioneel tot maart 2026, alhoewel die termijn nog kan worden aangepast.

De gedwongen verkoop vloeit voor uit de Amerikaanse wetgeving (PAFACA), die TikTok verplicht te kiezen tussen verkoop of een verbod. President Trump verlengde eerder de deadline voor ByteDance tot 17 september 2025, en de nieuwe app wordt kort daarvoor gelanceerd .

Een consortium van niet-Chinese bedrijven – mogelijk inclusief Oracle – zou TikTok US willen overnemen, waarbij ByteDance een minderheidsbelang behoudt. Voor een definitieve afronding is goedkeuring nodig van zowel de Amerikaanse als de Chinese autoriteiten.

Duinrell lanceert nieuwe app met slimme navigeerfunctie

ma, 07/07/2025 - 06:45

Duinrell introduceert een gloednieuwe app ‘boordevol handige functies” en actuele informatie voor haar gasten. De app bevat onder andere een slimme navigeerfunctie waarmee bezoekers eenvoudig de weg vinden naar attracties, accommodaties en faciliteiten in het park.

Een van de belangrijkste onderdelen van de app is de interactieve plattegrond met GPS-ondersteuning. Bezoekers kunnen realtime door het park navigeren én hun eigen dagplanning samenstellen.

Daarnaast biedt de Duinrell pushmeldingen, bijvoorbeeld wanneer een show bijna begint of een activiteit van start gaat.

Duinrell, opgericht in 1935 door de familie Van Zuylen van Nijevelt, is uitgegroeid tot één van de bekendste attractieparken van Nederland, met meer dan 1,4 miljoen bezoekers per jaar. Naast de vernieuwde editie van het jubileumboek opent Duinrell dit jaar ook een gloednieuwe familieattractie: de Duinrell Express.

ING: AI maakt groothandel slimmer, sneller en strategischer

ma, 07/07/2025 - 05:10

De inzet van AI-technologie geeft groothandelsbedrijven een nieuwe rol in de keten. Door AI slim in te zetten voor vraagvoorspelling, voorraadbeheer en prijsstrategie verschuift hun positie van logistieke schakel naar een onmisbare strategische partner. Maar om die rol waar te maken is meer samenwerking en datadeling met andere partners binnen de keten nodig dan nu veelal het geval is. Stelt ING Research.

Op basis van historische verkoopdata, seizoensgebonden trends en weersvoorspellingen kan AI nauwkeurige voorspellingen doen over de toekomstige vraag. Dit stelt groothandelsbedrijven in staat hun voorraadniveaus hier optimaal op af te stemmen. Ook in het logistieke proces biedt AI-technologie uitkomst voor de groothandel. Zo kan AI de rittenplanning optimaliseren en aangeven hoe winkels en distributiecentra het meest efficiënt kunnen worden bevoorraad. Dit leidt tot kortere leveringstijden en lagere opslag- en transportkosten.

Een derde mogelijkheid waar AI-technologie kan worden ingezet is bij de prijsstelling van producten. Hierbij analyseren AI-tools real-time marktgegevens om de juiste prijsstelling te bepalen, onder meer op basis van vraag en aanbod in de markt, de beschikbare voorraden en de concurrentie. Strategische beprijzing maakt handelaren flexibeler in hun prijsstrategie, waardoor de winstmarge verbetert en ze concurrerend kunnen blijven.

Een goede balans in de voorraden zorgt onder meer voor lagere opslag- en transportkosten, minder verspilling en een efficiënter werkkapitaalbeslag. Onder aan de streep leidt voorraadoptimalisatie dan ook tot betere winstmarges voor de groothandel. Deze waren in de afgelopen jaren juist verslechterd, onder andere door oplopende werkkapitaalkosten als gevolg van de omvangrijke voorraden in combinatie met een relatief hoge rente in 2023. Uit onze berekeningen blijkt dat wanneer de eindvoorraden met 10% afnemen, de winstmarge in de groothandel structureel met circa 0,65% verbetert. Dit lijkt relatief weinig, maar in absolute aantallen betreft het een enorme winstverbetering, zeker voor een sector met relatief dunne winstmarges.

Uit gesprekken met verschillende partijen in de toeleveringsketen blijkt dat er een aantal knelpunten zijn die een snelle implementatie van AI bij veel groothandelsbedrijven belemmeren. Het grootste knelpunt dat door bedrijven wordt ervaren betreft de kwaliteit en toegang tot data, gevolgd door een verouderde digitale infrastructuur en een gebrek aan de juiste expertise.

Met name de beschikbaarheid over veel en kwalitatief goede data is cruciaal voor een optimale werking van AI-technologie. Zonder goede data kunnen er geen nauwkeurige voorspellingen door AI worden gedaan. Bovendien wordt AI-technologie getraind op data. Binnen bedrijven is er nog lang niet altijd sprake van eenduidigheid in de data tussen verschillende afdelingen omdat er nog te vaak in aparte silo’s wordt gewerkt. Ook in de toeleveringsketen kunnen nog grote stappen worden gemaakt, zowel op het gebied van datakwaliteit als op toegankelijkheid. Als het mogelijk is om data van de leverancier tot aan de klant te ontsluiten leidt dat tot een efficiëntere keten. Dat gebeurt nu nog onvoldoende omdat leveranciers en afnemers in de toeleveringsketen nog lang niet altijd bereid zijn hun data te delen met de groothandel.

Door meer datagedreven te werken kunnen groothandelsbedrijven innovatieve dienstverlening in de toeleveringsketen aanbieden. Zo kan de groothandel, op basis van real-time data, retailers bijvoorbeeld, inzicht geven in welke producten wel of juist niet goed lopen, wat de markttrends zijn en wat voor optimale voorraad de retailer zou moeten aanhouden op basis van de te verwachten vraag. Met behulp van data kan de groothandel de klantvraag koppelen aan de leveranciersvraag. Daardoor kan de groothandel in plaats van het aansturen van de distributie, de productie aansturen aan de hand van wat de AI-tools aangeven waar behoefte aan is. Hierdoor transformeert de rol van de groothandel van tussenpersoon naar strategisch partner.

Samsung Electronics verwacht 39% lagere winst door zwakke AI-chipverkopen

ma, 07/07/2025 - 04:45

Volgens schattingen zal Samsung Electronics in het tweede kwartaal een operationele winst rapporteren van 6,3 biljoen won (ongeveer 4,62 miljard USD), een daling van 39% ten opzichte van een jaar eerder. Dit zou de laagste winst in zes kwartalen zijn.

De belangrijkste oorzaak is de vertraagde levering van geavanceerde High‑Bandwidth Memory‑chips (HBM) aan marktleider Nvidia. Concurrenten zoals SK Hynix en Micron benutten juist de sterk groeiende vraag naar AI-geheugenchips, terwijl Samsung achterblijft, mede door exportbeperkingen naar China en het trage certificeringsproces van de HBM3E 12‑high‑chips voor Nvidia. Hoewel Samsung wel al aan AMD levert, blijft de bijdrage aan Nvidia dit jaar waarschijnlijk beperkt.

Daarnaast kampt Samsung met onzekerheden in de chip-, smartphone- en huishoudapparaten‑divisies als gevolg van mogelijke Amerikaanse tarieven en exportrestricties voor hun Chinese vestigingen. Ondanks dat de aandelen dit jaar met ongeveer 19 procent zijn gestegen, blijft het bedrijf duidelijk achter bij de KOSPI-index, die met 27,3 procent steeg.

Elon Musk kondigt oprichting ‘The America Party’ aan

zo, 07/06/2025 - 04:31

Techmiljardair Elon Musk heeft aangekondigd dat hij een nieuwe politieke partij opricht in de Verenigde Staten, onder de naam The America Party. Het nieuws kwam via een bericht op zijn socialmediaplatform X. Daar liet hij een poll houden onder zijn 221 miljoen volgers: ruim 1,2 miljoen mensen stemden, waarvan meer dan 65 procent vóór de oprichting was.

Musk stelt dat de VS momenteel functioneren als een eenpartijsysteem, gedreven door verspilling en corruptie, en dat zijn nieuwe partij bedoeld is om de vrijheid terug te geven aan de burgers. ‘Als het aankomt op het bankroet maken van ons land met verspilling en corruptie, leven we in een eenpartijsysteem, niet in een democratie. Vandaag is The America Party opgericht om u uw vrijheid terug te geven,’ schreef hij.

De oprichting van de partij komt na de breuk met Trump. Musk was tot mei adviseur binnen Trumps administratie en leider van de taskforce DOGE, gericht op overheidsbesparingen. Later keerde hij zich openlijk tegen Trumps recent goedgekeurde belastingwet, die hij bestempelde als een ‘walgelijk gedrocht’.

Tot op heden zijn er echter nog geen officiële documenten ingediend bij de Federal Election Commission (FEC) voor formele registratie van de partij. Analisten wijzen erop dat het opzetten van een derde partij in het Amerikaanse systeem uiterst complex is. Daarnaast kan Musk geen president worden omdat hij niet in de VS is geboren.

De voormalige hoofdstrateeg van Trump, Steve Bannon, stelt voor dat Elon Musk gedeporteerd moet worden vanwege zijn plannen om een derde politieke partij op te richten, en hekelde het initiatief afgelopen vrijdag.

‘Die smerige, die clown. Elmo the Mook, voorheen bekend als Elon Musk, Elmo the Mook. Vandaag opnieuw een lastercampagne — alleen een buitenlander zou dit durven — denk daar eens over na. Hij heeft op Twitter nu een peiling lopen over het oprichten van een America Party. Een niet-Amerikaan die een America Party wil starten,’ schamperde Bannon in zijn podcast War Room.

Infographic: de zomer van Snapchat

za, 07/05/2025 - 06:22

Snapchat heeft inzichten gedeeld over trends deze zomer (april–augustus) die marketeers kunnen benutten. De zomerperiode is de periode met de laagste CPM van het jaar, gemiddeld 19 procent lager dan de rest van het jaar. Je kunt kosten besparen op advertenties door in de zomermaanden campagnes te plannen. Focus op actieve momenten zoals ochtenden en pauzes om je bereik te maximaliseren. Zet in op AR-ervaringen – ze vergroten merkbewustzijn en conversie-trajecten. En werk samen met authentieke creators en wees transparant over sponsoring om vertrouwen te winnen.

 

Hydrogen Horespower op de Herengracht

za, 07/05/2025 - 05:37

Op vrijdag 11 juli vaart er geen toeristenboot, rondvaart of woonboot door de Herengracht, maar iets veel opvallenders: een raceauto. Niet zomaar een – de Forze 8, een volledig op waterstof aangedreven raceauto gebouwd door studenten van de TU Delft, wordt dan over het water vervoerd als zichtbaar statement voor de energietransitie.

De actie, georganiseerd door Forze Hydrogen Racing, is geen stunt om de stunt, maar volgens de initiatiefnemers een krachtig symbool. Terwijl de klimaatdoelen steeds nijpender worden en stedelijke emissies nog altijd hoog zijn, wil het studententeam het publiek letterlijk confronteren met wat er technisch al mogelijk is. “Onze auto rijdt 300 km/u op een circuit en stoot daarbij niets anders uit dan water. En juist dát willen we symbolisch zichtbaar maken, midden in de stad, centraal in onze maatschappij”, aldus een teamlid.

Waar batterij-elektrisch rijden inmiddels ingeburgerd is, blijft waterstofmobiliteit voor velen abstract. Toch is het een veelbelovende schakel in de energietransitie – zeker voor sectoren waar batterijen tekortschieten, zoals vrachtverkeer, industrie of motorsport. Forze laat zien dat waterstof geen toekomstmuziek is, maar vandaag al realiseerbaar. De Forze 8 wordt op 11 juli letterlijk ‘naar het water teruggebracht’, als metafoor voor zijn enige uitstoot: H₂O.

Dat juist Amsterdam is gekozen als locatie, is geen toeval. De stad streeft naar een volledig uitstootvrije binnenstad in 2030. “Dit is een publieke oproep aan overheid, industrie en burger: kijk wat jonge mensen al kunnen bouwen, en stel je voor wat er mogelijk is als we écht investeren in duurzame technologie,” stelt het team.

Forze Hydrogen Racing bestaat uit circa 40 studenten van de TU Delft die werken aan het bouwen van waterstofraceautos. Met inmiddels 9 generaties aan waterstofautos, waarmee wordt geraced tegen benzineauto’s op circuits door heel Europa. Toch reikt hun ambitie verder dan motorsport: hun missie is om waterstofinnovatie tastbaar te maken – als inspiratie en proef van haalbaarheid voor overheden, bedrijven én het grote publiek.

Langs de route van de boottocht staan teamleden klaar om uitleg te geven over hoe waterstoftechnologie werkt. De raceauto wordt vergezeld door twee teamleden in pitsuits op een elektrische ponton, en iedereen is welkom om te komen kijken, vragen te stellen of foto’s te maken. En hier valt zelfs iets mee te winnen! Wie de Forze 8 op het water spot, maakt via Instagram kans op gratis Paddock Passes voor de Supercar Challenge, waar de auto ook in actie te zien zal zijn op de track.

Braziliaanse mededingingsautoriteit vindt dat Apple sancties moet ondergaan vanwege NFC‑beperkingen

za, 07/05/2025 - 05:00

CADE, de Braziliaanse mededingingsautoriteit, wil dat Apple gestraft wordt wegens beperkingen op toegang tot de NFC‑chip van de iPhone én het verplicht gebruik van Apple Pay door apps.

CADE stelt dat dergelijke praktijken ‘kunstmatige barrières’ opwerpen voor concurrenten en innovatie belemmeren binnen het iOS‑ecosysteem dat Apple volledig beheert. Dit verkleint de keuzevrijheid voor zowel ontwikkelaars als gebruikers.

De kwestie gaat terug op klachten in 2022, waaronder van MercadoLibre, die Apple beschuldigden van misbruik van machtspositie door het gebruik van digitale services te beperken en in‑app aankopen exclusief via Apple Pay te laten verlopen.

CADE heeft haar interne rechtbank verzocht om een boete op te leggen (het bedrag is nog onbekend) en te eisen dat Apple de NFC‑toegang en betalingsframeworks opengooit – vergelijkbaar met vereisten binnen de EU onder de Digital Markets Act.

Apple zegt dat CADE’s voorstellen de gebruikerservaring zouden schaden en privacy‑ en veiligheidsrisico’s opleveren.

CEO Mark Nuvelstijn vertrekt per direct bij Bitvavo na onthullingen over privétransacties

vr, 07/04/2025 - 15:26

Mark Nuvelstijn legt per direct zijn functie neer als CEO van het Nederlandse cryptoplatform Bitvavo. Tegelijkertijd stapt hij volledig uit het bedrijf dat hij in 2018 mede oprichtte. Aanleiding voor zijn vertrek is een reeks onthullingen over zijn privébeleggingen, waaronder mogelijke witwaspraktijken en handel met voorkennis.

De affaire kwam aan het licht na publicaties in Het Financieele Dagblad. De krant onthulde dat Nuvelstijn enkele jaren geleden miljoenen euro’s overmaakte aan Max R., een inmiddels veroordeelde beleggingsfraudeur. Om te voorkomen dat ING de overboekingen zou melden bij toezichthouders, zou Nuvelstijn hebben verklaard dat het om een lening ging.

Volgens het FD werd dat geld mogelijk gebruikt voor handel in beursopties op basis van voorkennis. Er wordt vermoed dat Nuvelstijn via Max R. probeerde te profiteren van informatie die niet voor andere beleggers beschikbaar was.

Het nieuws komt op een gevoelig moment. Bitvavo ontving vorige week nog een officiële MiCa-vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bitvavo startte naar aanleiding van de berichtgeving een intern onderzoek. Uit WhatsApp-berichten, gepubliceerd door het FD, blijkt dat Nuvelstijn Max R. onder druk zette om zijn geld terug te krijgen — daarbij zou hij dreigende taal hebben gebruikt.

In een verklaring laat Nuvelstijn weten zijn verantwoordelijkheid te willen nemen. “Het is beter dit te doen zonder enige schijn van belangenverstrengeling,” aldus de vertrekkende topman.

Bitvavo werd in 2018 opgericht en groeide in korte tijd uit tot een van de grootste cryptobeurzen van Europa, met meer dan 1,5 miljoen klanten. Het bedrijf is tevens sponsor van het Nederlands elftal en van radio-uitzendingen van BNR.

Bitvavo heeft de foto’s van Nuvelstijn op zijn perspagina’s schielijk verwijderd en vervangen door het bedrijfslogo. Financieel directeur Johan van Olffen is door de raad van commissarissen aangewezen als tijdelijk topman.

 

Europese aanklacht tegen Google AI Overviews

vr, 07/04/2025 - 14:42

Een groep uitgevers dient een klacht in bij de Europese Commissie over vermeend machtsmisbruik door Google met diens AI Overviews.

De klacht is tweeledig. Aan de ene kant drukt de nieuwe interface de organische zoekresultaten verder naar onderen. Daardoor verliezen de resultaten met links naar de uitgevers zichtbaarheid en daarmee verliezen de mediabedrijven verkeer naar hun sites.

Ten tweede, zo betogen ze volgens persbureau Reuters, zijn de AI Overviews een soort samenvatting van de content ván die uitgevers. Anders gezegd: ze vinden dat Google op oneigenlijke manier de vruchten van hun werk plukt. Zonder toestemming, zonder betaling.

Wie de Independent Publishers Alliance exact is, vertelt hun site niet.

Reuters las de hele tekst van de Europese aanklacht en kreeg van toezichthouder CMA bevestiging dat ook zij de aanklacht hadden ontvangen.

Grootste deel van Nederlandse Magento-webshops onnodig langzaam

vr, 07/04/2025 - 12:03

Uit een analyse van SupportDesk blijkt dat 87 procent van de Nederlandse Magento-webshops prestatieoptimalisatie nodig heeft. Het onderzoek, uitgevoerd op 4.967 webshops, toont aan dat met name mobiele gebruikers te maken hebben met trage laadtijden en verminderde interactiesnelheid.

Trage webshops vormen een serieus knelpunt voor online retailers. Lange laadtijden zorgen niet alleen voor frustratie bij bezoekers, maar leiden ook tot gemiste omzetkansen. Consumenten haken sneller af wanneer een pagina niet direct reageert, zeker op mobiele apparaten. Daarnaast beïnvloeden trage prestaties de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google, wat directe gevolgen heeft voor het verkeer naar de webshop en daarmee de algehele prestaties van het platform.

De gemiddelde Mobile Speed Score bedraagt 52,62, terwijl een score tussen de 85 en 100 als optimaal wordt beschouwd. De gemiddelde Time to Interactive (TTI) op mobiel is 8,41 seconden, wat aanzienlijk hoger is dan de aanbevolen 0 tot 5 seconden. De Total Blocking Time (TBT) op mobiele apparaten ligt gemiddeld op 887,67 milliseconden, terwijl een TBT van maximaal 200 milliseconden wordt geadviseerd.​

Aanbevolen oplossingen omvatten het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren en combineren van CSS- en JavaScript-bestanden, het gebruik van Content Delivery Networks (CDN’s), het implementeren van geavanceerde caching-technieken zoals Varnish Cache, en het verbeteren van serverrespons door middel van geoptimaliseerde hosting.​

Ook het gebruik van moderne en snelle front-end oplossingen als Hyvä zorgen voor een snellere webshop.

Bitcoin Amsterdam verkast naar Halfweg

vr, 07/04/2025 - 11:00

Het tweedaagse Bitcoin Amsterdam keert dit najaar terug naar Nederland op een nieuwe locatie: de Suikerfabriek in Halfweg, even buiten Amsterdam.

Het evenement brengt toonaangevende stemmen uit de Bitcoin-wereld samen: visionairs, ontwikkelaars, investeerders, beleidsmakers, onderwijzers en enthousiaste nieuwkomers.

Na een uitverkochte editie in 2024 op het Westergas-terrein verhuist het evenement in 2025 naar een grotere locatie om tegemoet te komen aan de groeiende vraag.

Tickets starten vanaf 121 euro, waarbij de prijzen stijgen naarmate het evenement dichterbij komt en de beschikbaarheid afneemt.

DNB: ‘Apple Pay en Google Pay in opmars’

vr, 07/04/2025 - 09:59

Nederlanders betalen steeds meer met online betaalkaarten, zoals Apple Pay en Google Pay, en doen dat ook vaker bij verkopers in het buitenland.

Dat signaleert De Nederlandsche Bank (DNB) in een net gepubliceerd jaaroverzicht over kaartbetalingen. Daar vallen wel digitale betaalkaarten onder, maar niet iDEAL.

Nederlanders rekenden in 2024 voor 198 miljard euro af met hun betaalpas of creditcard, zo blijkt. Hoewel er met kaart aan de toonbank nog altijd vele malen meer wordt uitgegeven, zijn vooral online kaartbetalingen in opmars.

Veel details geeft DNB niet, maar het signaleert wel dat Apple en Google een rol spelen in de groeitrend. Daarnaast wordt gewezen op de nieuwe Visa- en Mastercard–betaalpassen. Die kunnen worden gebruikt voor online betalingen bij bijvoorbeeld internetwinkels.

Het aantal opnames van contant geld daalde lichtjes tot 176 miljoen in 2024. Het totaal opgenomen bedrag bedroeg 36 miljard euro.

Foto: Dan Burton, Unsplash