Feed-aggregator

Googles Joris Merks naar JustEatTakeway

Emerce - ma, 06/27/2022 - 11:48

Het hoofd van Google Digital Academy, Joris Merks, stapt over naar JustEatTakeway. Daar wordt hij Director of Sales Enablement & Communication.

Vandaag is zijn eerste werkdag bij JustEatTakeway in het kantoor aan het IJ in Amsterdam. In zijn nieuwe functie gaat Merks een roadmap uittekenen voor drieduizend verkopers met focus op hun sales.

Bij Google was de oud-topsporter verantwoordelijk voor een brede waaier aan strategische marketingprojecten die partners moesten helpen bij hun digitale transformatie.

Topman: ‘Netflix krijgt reclame voor goedkoper abonnement’

Emerce - ma, 06/27/2022 - 10:56

De co-CEO van Netflix, Ted Sarandos, bevestigt dat hij werkt aan een nieuw, goedkoper abonnement. Voor een lagere maandprijs moeten kijkers wel reclame accepteren.

Er werd al langer op gespeculeerd en eind vorige week op het Cannes Lions-festival hielp Sarandos alle onduidelijkheid uit de wereld. Ja, Netflix gaat reclame krijgen. In ruil komt er een goedkoper abonnement voor de grote groep die het huidige prijspeil te hoog vindt.

De topman deed zijn uitlating in de podcast Sway van de NY Times.

Netflix’ aanwezigheid op het Cannes Lions-festival was op zich ook al een signaal. Het evenement in de zuid-Franse badplaats is er een voor de reclame-industrie. De streamingdienst heeft daar normaalgesproken niets te zoeken.

Hoe het reclameproduct vorm krijgt, is momenteel onderwerp van discussie. Het streamingbedrijf bekijkt met verscheidene techbedrijven welke oplossing de beste is. Van Google en NBCUniversal is bekend dat ze aan tafel zitten.

Netflix verloor in de eerste maanden van 2022 tweehonderd abonnees. Naar verwachting daalt de abonneeteller in het huidige, tweede kwartaal met twee miljoen tot 219 miljoen (PDF). Het bedrijf weet dat circa honderd miljoen huishoudens illegaal meekijken op de accounts van anders. Percentueel gezien is die groep constant in omgeving. Sarandos heeft in elk geval deze groep kijkers op het oog.

Foto: Athony Tong Lee (cc)

Horlogemaker Hublot accepteert crypto’s voor limited edition horloges

Emerce - ma, 06/27/2022 - 10:52

De Zwitserse horlogemaker Hublot accepteert crypto’s als betaling voor zijn nieuwe luxe limited edition horloges.

Hublot heeft zijn nieuwe luxe limited edition horloge Big Bang Unico Grey gelanceerd samen met de optie om met crypto’s te betalen via het betalingsplatform BitPay.

De prijs van de limited edition horloge van Hublot ligt rond de 27.200 euro.

Er zijn meer luxemerken die crypto betalingen hebben omarmd, waaronder Tag Heuer, Gucci en Balenciaga.

DPG Media splitst reclamebedrijf af

Emerce - ma, 06/27/2022 - 09:50

DPG Media splitst de interne start-up Aimwel af met Lauri Koop en Dennis van Allemeersch aan het roer. Het reclamebedrijf helpt verticals, zoals vacaturesites, omnichannel campagnes draaien.

Aimwel is in de woorden van DPG Media het eerste B2B SaaS-bedrijf dat wordt afgesplitst uit het uitgeefconcern. Dat suggereert dat er meer komen, wat een nieuwe zakelijke inkomstenstroom zou opleveren. Het is niet bekend of DPG volledig aandeelhouder blijft of het management laat meedelen in de resultaten.

Het twee jaar oude bedrijf biedt advertentietechnologie voor online marketplaces die marketingcampagnes voor de recruitmentsector volledig automatiseert. Het platform biedt ook mogelijkheden voor andere verticale marketplaces die later volgen. De Belgisch-Nederlandse uitgever is ook actief in de domeinen tech, automotive, kids, home & deco en entertainment.

“De markt in advertentietechnologie voor de recruitmentsector is goed voor ruim 2,5 miljard euro”, zegt CEO Lauri Koop. “Met de grote vraag naar personeel en meer types mediakanalen die hun aandacht vragen, hebben we de perfecte product-market-fit gevonden om zowel actieve als passieve kandidaten aan te trekken.”

Aimwel is opgetuigd als een internationaal bedrijf. Het kan bogen op ervaringen in Nederland en Engeland. COO Van Allemeersch heeft werkervaring in België, Denemarken, Duitsland, Engeland en Nederland.

Foto: Chris Yarzab (cc)

Solana Labs lanceert Web3 smartphone

Emerce - ma, 06/27/2022 - 09:00

Solana Labs heeft het Solana Mobile Stack-software-ecosysteem voor Android aangekondigd, evenals een Android-smartphone genaamd Saga.

Solana Mobile Stack (SMS) is een open-source softwarekit voor de ontwikkeling van Android-apps rond de Solana-blockchain. De kit bevat onder meer de Mobile Wallet Adapter, een protocol voor het aansluiten van mobiele Solana-wallets.

Solana Labs lanceert ook een Solana dapp Store en biedt gratis toegang tot web3-applicaties en wallets die op Solana zijn gebouwd.

Om de verspreiding van Solana-applicaties op mobiele apparaten te vergemakkelijken, brengt Solana Labs zijn eigen Android-smartphone uit. Het toestel zal begin 2023 verschijnen, met Snapdragon 8+ Gen 1-processor, 6,67-inch OLED-scherm, 12 GB RAM en 512 GB opslag.

100 miljoen dollar zoek na kraak cryptobedrijf Harmony

Emerce - ma, 06/27/2022 - 08:00

Het Amerikaanse cryptobedrijf Harmony heeft vrijdag toegegeven dat ongeveer 100 miljoen dollar aan digitale munten zijn gestolen.

Harmony ontwikkelt blockchaintechnologie voor decentrale financiering, waaronder peer-to-peer sites die leningen en andere diensten aanbieden zonder traditionele poortwachters zoals banken.

Hackers zouden het hebben voorzien op een brug, een hulpmiddel voor transacties van crypto tussen verschillende blockchains.

Blockchain-bruggen worden steeds vaker het doelwit van dieven. Tot nu toe is ruim 2 miljard dollar aan crypto via bruggen gestolen in 2022, volgens het in Londen gevestigde blockchain-analysebedrijf Elliptic.

Het bedrijf zegt in een verklaring dat men bezig is met het identificeren van de dader, maar het lijkt erop dat die er al met de oogst vandoor is gegaan.

 

Faillissement crypto-leenplatform Celsius Network lijkt onvermijdelijk

Emerce - ma, 06/27/2022 - 07:17

Crypto-leenplatform Celsius Network zou adviseurs hebben ingehuurd ter voorbereiding van een faillissement. De grote bank Citigroup en advocatenkantoor Akin Gump zouden Celsius hebben aangeraden het faillissement aan te vragen, zo melden Amerikaanse media.

Volgens The Wall Street Journal heeft Celsius een onbekend aantal herstructureringsadviseurs van het bedrijf Alvarez & Marsal ingehuurd.

Celsius Network, dat eind vorig jaar nog 750 miljoen dollar aan financiering ophaalde, is een belangrijke speler in de markt van cryptoleningen. Bij Celsius kunnen klanten Bitcoin, Ethereum en Tether storten en wekelijkse rentebetalingen ontvangen. Afhankelijk van de tijdshorizon en het token beloofde het platform zelfs 18 procent rente per jaar.

Het bedrijf moest op 13 juni echter alle opnames en overdrachten pauzeren nadat de koers van de meeste crypto’s klapte. De maatregel was bedoeld om zijn bezittingen te beschermen, schreef het bedrijf in een toelickhting. Alleen door alle transacties te bevriezen, kon Celsius voldoen aan zijn verplichtingen. Lees: een bankrun voorkomen.

Op 20 juni stelde Celsius-investeerder en medeoprichter van BnkToTheFuture Simon Dixon een herstelplan voor. Een van de voorstellen is dat handelsbank Goldman Sachs 2 miljard dollar bij beleggers ophaalt om activa (voornamelijk crypto’s) op te kopen van Celsius. Zij kunnen grote kortingen krijgen in het geval van een faillissementsaanvraag. Branchegenoot Nexo wordt verder genoemd als het bedrijf dat Celsius zou kunnen overnemen.

Foto Shutterstock

Dutch Search Awards 2022 is terug: nieuwe categorieën en juryvoorzitters

Emerce - ma, 06/27/2022 - 06:45

Op 2 december 2022 vindt een nieuwe editie plaats van de Dutch Search Awards. Dit jaar zijn er vijf nieuwe awards toegevoegd aan het rijtje. Dat maakt dat er deze editie in 25 categorieën cases kunnen worden ingezonden door merken en ontwikkelaars van tools en software.

De Dutch Search Awards is een evenement die excellentie, innovatie en originaliteit in de search-industrie in het licht zet.

Dit jaar doet de categorie Beste Performance Max en Discovery Campagne voor het eerst mee. Dankzij de steeds sneller veranderende toepassingen binnen Google Ads zijn deze categorieën vandaag de dag een hot topic en hoort het daarom thuis bij de Dutch Search Awards. Affiliatemarketing maakt het digitale marketingspectrum helemaal compleet. Om die reden is Beste Affiliatecampagne een nieuwkomer.

Net als tijdens DSA ’21 maken marketingconsultants weer kans een award te winnen. Ook in 2022 zijn er twee categorieën voor consultants: Beste SEO-consultant en Beste advertisingconsultant.

Leonie Botman, Director Digital Marketing bij Bynder, neemt het stokje over als juryvoorzitter van Peter Maas. In 2021 was Botman al vice-juryvoorzitter. Zij krijgt hulp van nieuwe vice-juryvoorzitter Muhammed Kocak, Head of Online Marketing bij Corendon.

Foto: Lee Haywood (cc)

Online platform voor opgelapte elektrische fietsen naar Nederland

Emerce - ma, 06/27/2022 - 05:30

Upway, het eerste online platform voor refurbished elektrische fietsen, komt naar Nederland. De Franse start-up richt zich op het inkopen, verkopen én reviseren van gebruikte elektrische fietsen.

De e-bikes zijn tot 60 procent goedkoper dan de nieuwprijs. De fietsen worden gewoon thuisbezorgd en kopers krijgen 1 jaar kwaliteitsgarantie op de accu, motor en elektronica.

Elektrische fietsen worden na het einde van hun productcyclus vaak weggedaan. Consumenten vertrouwen de kwaliteit van een tweedehands elektrische fiets vaak niet. De Nederlandse consument is bang om een elektrische fiets te kopen waarvan hij de motor of batterij niet heeft kunnen controleren.

De e-bikes ondergaan bij Upway na reparaties een strenge inspectie, waarbij de fiets op twintig verschillende punten wordt getest. De koper krijgt ook de gelegenheid om de fiets gedurende de eerste twee weken na aankoop terug te sturen. Daarnaast is er ook nog een garantie voor een periode van een jaar op de accu, motor of elektronica.

Upway is sinds november 2021 live en binnen zes maanden operationeel in vier markten: Frankrijk, Duitsland, België en vanaf juni in Nederland.

Recentelijk haalde Upway bij een investeringsronde 25 miljoen dollar op, met dat geld wil men op termijn ook de Amerikaanse markt op. Upway heeft voor 2022 een omzetprognose van tien miljoen euro en wil binnen vijf jaar marktleider in Europa en Noord-Amerika zijn.

TOM heeft nog geen akkoord met schuldeisers

Emerce - ma, 06/27/2022 - 05:05

De Bladelse webshop TOM heeft meer tijd nodig om zijn saneringsplan te realiseren. Het bedrijf had tot 25 juni om met schuldeisers afspraken te maken over sanering van de schulden. TOM wil nu vier maanden extra en heeft een verzoek daartoe ingediend bij de rechtbank.

TOM raakte in februari in geldnood. Twee leningen van samen vijf miljoen euro kon de webwinkel niet meer aflossen als gevolg van een haperende toelevering van producten en gestegen prijzen voor grondstoffen en containervervoer.

Het personeelsbestand daalde naar ruim 240 medewerkers. Om weer winstgevend te worden snijdt TOM bovendien fors in het assortiment van aangeboden artikelen.

Men wil zich, zo meldt het Eindhovens Dagblad nog op vier productcategorieën richten: fietsen, buitenspelen, tuin en sport & outdoor.  Van zo’n 400.000 artikelen gaat men naar ongeveer 17.000 populaire en goedlopende artikelen. TOM wil zich bovendien gaan concentreren op de Nederlandse, Belgische en Duitse markt.

Hoe de gamingindustrie het Netflix-model volgt

Emerce - za, 06/25/2022 - 09:02

De consolidatie van de gamingsector bereikte begin dit jaar een nieuw hoogtepunt nadat achter elkaar Zynga, Bungie en Activision Blizzard werden overgenomen voor enorme bedragen. Daar is een reden voor: de gamingsector evolueert van pc, spelcomputer en smartphone naar het Netflix-model. Waar alles draait om unieke content.

Grand Theft Auto-uitgever Take Two Interactive opende het transferseizoen begin januari met de overname van Farmville-maker Zynga. Bepaald geen kleine speler. Het bedrijf begon ooit op Facebook met simpele games, maar werd met titels als CSR Racing, Empires & Puzzles en Harry Potter: Puzzels & Betoveringen vooral groot op de smartphone.

De overnameprijs lag maar liefst 64 procent boven de slotkoers van de beursgenoteerde studio en met twaalf miljard euro dollar leek het heel even de duurste overname van een gamestudio ooit te worden. Voor Take Two, dat zich vooral op pc-games richt, een logische zet. Door de overname worden twee grote namen in de gamewereld samengevoegd tot een bedrijf met een jaaromzet van zes miljard dollar.

Maar nog geen week later werd het bod overtroefd door Microsoft, dat een duizelingwekkende zestig miljard dollar wilde neertellen voor Activision Blizzard, dat eigenlijk al een samenvoeging is van drie losse gamebedrijven.

En op 31 januari kondigde Sony de overname van Bungie aan, ooit hofleverancier van Xbox-game Halo. Microsoft zou daar ook ooit op hebben geboden, maar vond de overnameprijs te hoog. Sony betaalde er 3,6 miljard dollar voor en heeft al aangegeven de games van Bungie te willen verfilmen. In maart volgde de overname van de Canadese ontwikkelaar Haven Studio’s voor een onbekend bedrag. Het is de achttiende ontwikkelaar die zich aansluit bij Sony’s PlayStation Studio’s.

Miljardenomzetten
De gamemarkt groeit explosief. Volgens een studie van Zion Market Research realiseerde de totale gamingindustrie in 2021 een omzet van bijna 201 miljard dollar, en dat zal tot 2028 zelfs oplopen naar 435 miljard. Deels dankzij nieuwe ontwikkelingen. De wereldwijde markt voor VR-gaming (games die worden gespeeld via VR-headsets) wordt reeds geschat op 9,39 miljard dollar en zal in 2026 zelfs de 33 miljard passeren. Vooral 5G zorgt voor een groei, aangezien spelers die ver van elkaar verwijderd zijn dan zonder vertraging een virtuele omgeving kunnen delen.

Ooit vergden games zoveel rekenkracht dat ze alleen voor duurdere pc’s en spelcomputers konden worden aangeschaft. Microsofts Xbox en Sony’s PlayStation konden de concurrentie van het Japanse Nintendo makkelijk aan en zijn nog altijd de belangrijkste platforms. Maar de vraag is of dat zo blijft.

Met de komst van de smartphone verlegde de gamingsector de aandacht eigenlijk al volledig naar mobiel, waarmee ook meteen een veel breder publiek werd aangeboord. De games zijn veelal gratis te spelen, maar er wordt verdiend aan extra’s, zoals de verkoop van skins, personages of virtuele wapens. Free-to-play games leverden volgens sommige schattingen vorig jaar wereldwijd 98,4 miljard dollar aan omzet op. Verreweg het grootste deel daarvan, 73,8 miljard dollar, komt uit mobiele games.

De hitgame Fortnite heeft in drie jaar alleen al zo’n veertien miljard dollar binnengehaald. Maker Epic Games is voor veertig procent in handen van het Chinese Tencent, de absolute marktleider op het gebied van mobiele games. Het bedrijf is ook eigenaar van ontwikkelaar Riot Games en daarmee van de games League of Legends en Valorant. TiMi Studios, maker van smartphonegames Call of Duty: Mobile, Honor of Kings en Arena of Valor, zou een omzet hebben van tien miljard dollar.

Omdat niet ieder gamebedrijf meteen expertise voor mobiele games in huis heeft, wordt deze kennis steeds vaker extern ingekocht. De consolidatie is dan ook zeker niet van de laatste tijd. Studio’s als Nacon, Embracer, Tencent, Sony, Microsoft en EA hebben in het afgelopen jaar voor miljoenen – en nu dus zelfs voor miljarden – euro’s gamestudio’s overgenomen.

Dynamo
Vorig jaar alleen al kocht Sony de Finse gamemaker Housemarque, bekend van recente games als Returnal, Resogun en Super Stardust HD. Ook Bluepoint Games ging naar Sony, een studio die al meerdere oudere games remasterde en opnieuw in omloop bracht. Vorig jaar nam het Japanse bedrijf ook Firesprite over, dat samen met de Nederlandse Sony-studio Guerrilla werkt aan een VR-game rond Horizon.

Microsoft kocht zijn eerste studio al in 2002, toen de maker van Nintendo-klassiekers GoldenEye en Banjo-Kazooie naar het bedrijf werd overgeheveld. De overnamesom van 375 miljoen euro was destijds al enorm veel geld. Twaalf jaar later (2014) nam Microsoft Minecraft over voor 2,5 miljard dollar, de grootste overname van een gamebedrijf tot dan toe.

Daarna werd het tempo flink opgevoerd. In 2018 werden binnen een jaar zes studio’s door Microsoft gekocht, waaronder Outer Worlds-maker Obsidian en Hellblade-maker Ninja Theory. In 2019 kwam daar nog Psychonauts-maker Double Fine bij. Als de overname van Activision Blizzard door de autoriteiten wordt goedgekeurd, komen daar nog eens negen studio’s bij en komt het totaal op 32. Waaronder die van King, het (Britse) bedrijf achter de klassieker Candy Crush.

De oorlogskas van Microsoft, zo schreef het techtijdschrift Wired onlangs, werkt als een dynamo. Met inkomsten die wedijveren met het bruto binnenlands product van een klein land heeft het genoeg geld om te kopen wat het wil.

De andere gamereuzen blijven zeker niet achter. Het Amerikaanse EA betaalde vorig jaar 1,2 miljard dollar voor racegamemaker Codemasters, 2,1 miljard dollar voor mobiele gamemaker Glu en 1,4 miljard dollar voor Golf Clash-maker Playdemic.

De Franse rivaal Ubisoft kocht de afgelopen jaren tal van kleinere studio’s en richtte er daarnaast veel zelf op. Inmiddels hangen er niet minder dan veertig verschillende studio’s onder het merk. Ubisoft-CEO Yves Guillemot staat zelfs open voor een overname. Een aantal jaren geleden, toen Het Franse Vivendi de studio wilde inlijven, verzette Guillemot zich daar nog hevig tegen.

Dozen
De verleidelijk gevormde plastic dozen van Nintendo, Microsoft en Sony, ook wel ommuurde tuinen genoemd, worden echter steeds meer gezien als een overblijfsel van de jaren negentig.

Hardware is inmiddels zo krachtig geworden en breedband zo wijdverbreid dat downloaden en installeren van games niet meer nodig is. Alles wordt tegenwoordig gestreamd, net als bij Netflix, Disney Plus of Videoland. De belangrijkste pioniers zijn, naast Microsoft Xbox Game Pass, onder meer PlayStation Now, OnLive en Nvidia Geforce Now. Waarbij Microsoft en Sony vooral gebruikers van hun klassieke spelcomputers proberen vast te houden. Niet zonder succes: Xbox Game Pass telt inmiddels al 25 miljoen abonnees.

In 2019 lanceerde ook Google zijn eigen gamingplatform Stadia dat ‘draait’ op Google Cloud. Binnen vijf seconden staat het spel klaar zonder download en installatie. De toekomst van gaming past niet meer in een doos, zegt Google.

De gamesector heeft het Netflix-model inmiddels volledig omarmd. Abonnementsmodellen zijn betrouwbaarder dan eenmalige softwareaankopen en minimaliseren het gevaar van illegale kopieën. In plaats van losse games aan te schaffen waar je ooit op uitgekeken raakt, kun je je veel beter laven aan een all-you-can-eat gamebuffet voor een bescheiden maandbedrag.

Net als bij Netflix is onderscheidende content daarbij essentieel. Sinds kort is bijvoorbeeld de populaire Flight Simulator van Microsoft beschikbaar via Xbox Cloud Gaming. Gebruikers van het Xbox Game Pass Ultimate-abonnement kunnen de game streamen op Xbox-consoles, pc’s, of via de apps voor smartphones en tablets.

Daarnaast biedt cloudgaming kansen voor spelers die traditioneel niet uit de gamehoek komen. Wellicht daardoor hebben zowel Amazon als Netflix zich recentelijk op de gamingmarkt gestort. Prime Gaming is onderdeel van het Amazon Prime-abonnement, maar werkt op dit moment alleen op Windows-pc’s.

Netflix Games werd vorig jaar november geïntroduceerd en is inmiddels beschikbaar voor Android- en iOS-apparaten. Nu nog moeten de games bij Prime en Netflix eerst worden gedownload, maar dat zou makkelijk kunnen veranderen. Netflix heeft ook al drie gamestudio’s ingelijfd, waaronder Boss Fight Entertainment en het Finse Next Games.

Onvoldoende controle
Spelers vragen zich intussen wel af of alle fusies en overnames de creativiteit zullen afremmen. Vooralsnog werken de overgenomen studio’s nog zelfstandig, maar het samenvoegen van studio’s zou kunnen leiden tot een exodus van ontwerpers en ontwikkelaars die toch liever in kleinere creatieve omgevingen tot hun recht willen komen.

Maar het kan ook positief werken: als startende gamebedrijven de potentie hebben om voor veel geld te worden overgenomen, zal er meer investeringsgeld naar gamingstart-ups vloeien en dat kan de creativiteit juist ten goede komen.

Apple de grootste
Onduidelijk is nog welke rol Apple zal gaan spelen. Volgens The Wall Street Journal is Apple eigenlijk de grootste speler in de wereld van games. Het bedrijf verdient meer met games dan Nintendo, Sony, Microsoft en Activision Blizzard bij elkaar.

De verdiensten komen echter voornamelijk uit de commissies die Apple ontvangt uit zijn App Store. Apple verdient een dikke vijftien miljard dollar per jaar aan appverkopen. 69 procent daarvan zou komen uit het gaminggedeelte van de App Store. Of dat zo blijft, is nog wel de vraag: de rechtbank oordeelde vorig jaar dat Apple niet langer betaalsystemen van derden mag verbieden, zoals van Epic Games.

Apples eigen antwoord op game-abonnementen heet Apple Arcade, vast onderdeel van iOS en macOS. Het platform werd september 2019 met zeventig titels gelanceerd. Het aantal abonnees houdt Apple vooralsnog geheim.

Concurrentie duldt het bedrijf amper. Het is dan ook niet erg happig op gamebundelende apps in de App Store. De reden: Apple zou onvoldoende controle hebben over de games, wat de beveiliging in gevaar kan brengen. Deze apps worden dan ook alleen in de App Store toegelaten als alle games eerst onafhankelijk gekeurd worden.

Maar Microsoft heeft toch een omweg gevonden en biedt Xbox Cloud Gaming nu aan via de Safari-browser als webapp. Het aanbod bestaat uit bekende games van Microsoft, Bethesda en andere uitgevers, waaronder de complete Halo-, Gears of War- en Forzareeks van Microsoft.

Facebook op zijn beurt lanceerde vorig jaar al een webapp waarmee iOS-gebruikers zijn gamestreamingdienst kunnen gebruiken. De gamedienst van Facebook biedt vooral casual games, zoals Solitaire en PGA TOUR Golf Shootout.

Het moge dus duidelijk zijn dat gaming door grootheden extra gepusht wordt en we in deze nieuwe fase nog meer verschuivingen mogen verwachten.

Exit Google Stadia?
De enorme concurrentie tussen de cloudgamingplatforms heeft ook al verliezers opgeleverd. Volgens geruchten heeft Google zijn gameplatform Google Stadia op een laag pitje gezet en zou het bedrijf het project alleen nog als een white-label variant voor derden willen voortzetten.

Eind 2020 had Stadia een miljoen maandelijks actieve gebruikers moeten hebben. Dat is niet gelukt: het aantal zou bij 750.000 zijn blijven steken. Vermoedelijk omdat de beeldkwaliteit achterblijft bij PlayStation 4 Pro of Xbox One X, maar ook omdat het gamingaanbod tegenvalt. Het team dat Stadia ontwikkelt, zou inmiddels flink zijn uitgedund. Ook de eigen gamestudio zou al zijn opgedoekt.

Steam blijft dowloadplatform
Een opmerkelijke ontwikkeling is die rond Valve, het bedrijf achter het gamedownloadplatform Steam. De onderneming, reeds opgericht in 2003, bracht onlangs zijn eerste handheld Steam Deck voor pc-games uit. Alle games die op Steam staan, zou je moeten kunnen spelen op Steam Deck. Vooralsnog heeft Valve geen ambities om een eigen cloudgamingdienst op te zetten, maar CEO Gabe Newell zou de integratie met Xbox Game Pass wel willen overwegen.

De toekomst is aan NFT’s
In de toekomst gaan niet-vervangbare tokens (NFT) een belangrijke rol spelen bij games. Op dit moment kunnen gamers hun aangekochte bezittingen niet liquide maken als ze uit een spel stappen. Op termijn zouden spelers echter met behulp van digitale eigendomsrechten virtuele gebouwen en producten moeten kunnen verkopen aan andere spelers. Vermoedelijk eerst binnen een bepaalde game, maar uiteindelijk zouden NFT’s ook gebruikt moeten kunnen worden in andere games.

Het fenomeen heet play-to-earn, oftewel het verdienen van prijzen in een game. Sommige NFT-gamers zouden daarmee zelfs in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Wel bestaat er nog wel veel weerstand tegen dit soort games vanuit het oogpunt van verslaving.

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce Magazine #189.

Infographic: online cross-border verkopen in Europa

Emerce - za, 06/25/2022 - 06:00

Cross-Border Commerce Europe, het platform dat cross-border e-commerce in Europa stimuleert, lanceert een onderzoek naar de 16 sterkste Europese landen met een focus op hun cross-border prestaties.

De Europese consumenten hebben Luxemburg gekozen als winnaar terwijl Duitsland de leiding neemt als Europees land met de beste cross-border online shops en marktplaatsen. Door de Brexit zijn de cross-border verkopen van het Verenigd Koninkrijk gedaald tot een historisch laag niveau gedaald (-12%).

De totale online EU cross-border markt vertegenwoordigt een omzet van 171 miljard euro in 2021 (exclusief reizen), een stijging van 17 procent ten opzichte van 2020.

Nieuwste smarphones komen Rusland gewoon binnen

Emerce - za, 06/25/2022 - 05:30

Westerse bedrijven mogen dan niet leveren aan Rusland, grote zendingen van smartphones en gameconsoles komen via parallelimport toch het land binnen. Dat meldt de krant Kommersant.

Het Russische parlement heeft deze week wetgeving aangenomen die sancties verwijdert voor het importeren van goederen als auto’s, kleding en grondstoffen, zonder goedkeuring van eigenaren van handelsmerken.

Mobiele retailer Svyaznoy heeft zijn voorraden kunnen aanvullen met de nieuwste iPhone- en Samsung-smartphones, evenals PlayStation-, Xbox- en Nintendo-spelconsoles.

De artikelen zijn waarschijnlijk oorspronkelijk bedoeld voor export naar de door Moskou geleide Euraziatische Economische Unie – Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië.

Vermoedelijk zullen de apparaten wel iets duurder zijn, tot wel 30 procent. Daarnaast is er kans dat smartphones niet kunnen worden bijgewerkt met de nieuwste software.

Albert Heijn breidt bezorggebied uit met 100.000 huishoudens

Emerce - vr, 06/24/2022 - 14:19

Albert Heijn breidt het bezorggebied uit naar Zuid-Holland en Zeeland. Het gaat om zo’n 100.000 adressen.

Vanaf 27 juni kunnen klanten op Goeree-Overflakkee, Noord-Beveland, Tholen, Schouwen-Duiveland en in Zeeuws-Vlaanderen, boodschappen laten bezorgen.

Eind vorig jaar opende Albert Heijn het achtste Home Shop Center (HSC) in Roosendaal om de snelle groei van online boodschappen doen in Nederland en België mogelijk te maken. Dit HSC gaat voor het grootste deel de bestellingen van de toegevoegde huishoudens verwerken.

 

 

Google Nieuws terug in Spanje

Emerce - vr, 06/24/2022 - 13:52

Google Nieuws is na jaren weer beschikbaar in Spanje. De dienst was daar acht jaar lang niet te gebruiken omdat het bedrijf uitgevers weigerde te betalen.

In 2014 nam de Spaanse overheid een wet aan die nieuwsverzamelaars verplicht stelde om te betalen voor het herpubliceren van nieuws of fragmenten daarvan.

Google begon eind vorig jaar al met onderhandelingen over een akkoord met uitgevers.

De afspraak is onderdeel van een nieuwe Europese auteursrechtenrichtlijn. Die geeft uitgevers het recht om te onderhandelen over het hergebruiken van content.

Rusland ontwikkelt blockchain alternatief voor SWIFT

Emerce - vr, 06/24/2022 - 13:00

Rusland wil een digitaal betaalsysteem ontwikkelen dat het Swift-systeem kan vervangen. Het land hoopt zo onder de sancties tegen Russische banken uit te komen.

Russische banken werden afgelopen februari uitgesloten van het SWIFT-systeem als gevolg van sancties die door westerse landen waren opgelegd als reactie op de Russisch-Oekraïense oorlog.

De Russische Rostec Group, een overheidsorganisatie, zegt een blockchainplatform te hebben ontwiddeld voor internationale betalingen. Met dit systeem zou Rusland betalingen in roebels kunnen verrichten.

Het nieuwe systeem krijgt de naam CELLS en zou ongeveer 100.000 transacties per seconde kunnen uitvoeren. Op termijn het dubbele.

Foto Shutterstock

Security start-up Hadrian haalt 10,5 miljoen op

Emerce - vr, 06/24/2022 - 11:54

De door hackers geleide cybersecurity-startup Hadrian, nog maar een jaar actief, heeft in een seedronde 10,5 miljoen euro opgehaald. Het helpt bedrijven om de kwetsbaarheden van hun online bedrijfssystemen en gebruikte cloudsoftware in kaart te brengen.

De financieringsronde stond onder leiding van HV Capital. Deelnemers zijn daarnaast Picus Capital, Slimmer AI en particuliere investeerders Adriaan Mol, zijn Mollie-CTO Koen Köppen en Niklas Hellman.

Het nieuwe kapitaal zal gebruikt worden om versneld te groeien. Dat houdt concreet in: nieuwe hackers, developers en salespersoneel aanstellen.

De aanpak van Hadrian richt zich erop om het volledige potentiële online aanvalsoppervlak van een bedrijf in kaart te brengen. Dat is de volledige IT-omgeving van een bedrijf. Naast de gangbare IT-zaken omvat dat ook minder zichtbare: IoT, thuiswerksoftware, cloudoplossingen en API’s.

Hadrian werkt volgens een SaaS-model.

Edge krijgt rekenmachine, eenheidsomzetter en snelheidstest

Emerce - vr, 06/24/2022 - 11:54

Microsoft Edge, de browser van het bedrijf, krijgt nieuwe functies en tools, al kun je je afvragen of het allemaal even relevant is: Microsoft belooft een rekenmachine, eenheidsomzetter en snelheidstest.

De functies zijn al te vinden in Microsoft Edge Canary, versies die bedoeld zijn voor ontwikkelaars.

In Edge Canary 105 is nu een wereldklok, rekenmachine, woordenboek en vertaler te vinden. Zij worden in augustus, als Microsoft zich niet bedenkt, breder uitgerold.

Nagenoeg iedere systeem (Windows, macOS) heeft overigens al een calculator en eenheidsomzetter.

 

Cybermaatregelen in meer sectoren moeten Nederland digitaal veiliger maken

Emerce - vr, 06/24/2022 - 10:55

Beter beveiligde netwerk- en informatiesystemen en een meldplicht voor ernstige cyberincidenten moeten de digitale veiligheid in de Europese Unie (EU) flink gaan verhogen. De belangrijkste spelers in de levensmiddelensector, maar ook partijen in de chemische- en maakindustrie, afvalverwerking, post- en koeriersdiensten en datacenters moeten vanaf medio 2024 passende cybermaatregelen gaan nemen.

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben woensdag een politiek akkoord bereikt over de herziening van de zogenoemde EU Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB2). Nederland zet zich al jaren in voor passende Europese afspraken op dit gebied.

Onder de huidige richtlijn zijn aanbieders van essentiële diensten (zoals banken, drinkwater, energie) en digitale partijen (zoals clouddiensten, online marktplaatsen) door de Rijksoverheid al aangewezen om maatregelen te nemen voor hun digitale veiligheid en ernstige cyberincidenten te melden. Hierop is ook toezicht. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum, ministerie van JenV) geeft bijstand en advies aan de essentiële diensten en het CSIRT DSP (Computer Security Incident Response Team, ministerie van EZK) doet dit voor de betreffende digitale dienstverleners.

Vanaf medio 2024 wordt het aantal sectoren fors uitgebreid. De herziene NIB2-richtlijn kent dan twee categorieën: essentiële aanbieders en belangrijke aanbieders. Bij de essentiële aanbieders, voornamelijk partijen uit Nederlandse vitale sectoren, is het toezicht straks proactief. Bij de belangrijke aanbieders vindt het toezicht achteraf plaats, als er aanwijzingen zijn dat er sprake is van een incident. Dit zijn voornamelijk (middel)grote partijen, waarbij verstoring geen zeer ernstige maatschappelijke of economische gevolgen zal hebben.

Naast de meldplicht moeten alle aanbieders die onder de herziene richtlijn gaan vallen ook veiligheidsmaatregelen gaan nemen; de zogenaamde zorgplicht. Het gaat dan onder andere om het verhogen van de beveiliging van hun toeleveringsketen en het op orde brengen van de wijze van afhandeling van cyberincidenten.

Na stemming in het Europees Parlement wordt de richtlijn naar verwachting in de herfst van dit jaar gepubliceerd en kan deze daarna voor medio 2024 worden omgezet in nationale wetgeving.

Foto Pixabay

Nieuwe CEO voor TUI

Emerce - vr, 06/24/2022 - 10:34

Financieel directeur Sebastian Ebel wordt de nieuwe CEO van reisorganisatie TUI. Zijn aanstelling werd zojuist bekendgemaakt.

Ebel wordt gezien als een sterke, ondernemende CEO. Hij leidde het bedrijf door de coronacrisis en begeleidde de verdere digitalisering van het concern. Zijn taak: terugkeren naar winstgevende groei.

Per september aanstaande draagt Fritz Joussen het roer over, zo liet hij vanochtend weten. Hij startte in 2013 in de rol van bestuursvoorzitter.

TUI is ’s werelds grootste touroperator met een kleine vijftigduizend werknemers, een omzet van vijf miljard euro, vierhonderd eigen hotels, een vloot van 150+ vliegtuigen en 24 miljoen klanten.

Inhoud syndiceren