Feed-aggregator
Google onthult Chromebook Plus
Google heeft vandaag een nieuw keurmerk aangekondigd voor Chromebooks. De nieuwe Chromebook Plus-modellen zijn krachtiger en krijgen als eerste de nieuwste ChromeOS-functies.
Google stelt verschillende eisen aan dit type Chromebooks. Ze moeten minstens beschikken over een Intel Core i3- of AMD Ryzen 7000-processor en 8GB werkgeheugen, een 1080p-ips-scherm en 1080p-webcam met Temporal Noise Reduction en ten minste 128GB opslag.
Chromebook Plus-modellen krijgen ook toegang tot een aantal nieuwe AI-functies die deels op de laptop zelf worden verwerkt, en deels in de cloud. Denk aan de Magic Eraser in Google Foto’s, die ook al op Pixel-telefoons en andere Android-apparaten te vinden is.
In totaal acht Chromebooks van Acer, ASUS, HP en Lenovo hebben het Chromebook Plus-keurmerk al ontvangen.
Acer komt met de Chromebook Plus 515 met 15,6-inch scherm vanaf 499 euro, de 14-inch Acer Chromebook Plus 514 met AMD-chips kost 479 euro.
OneWeb en Eutelsat fuseren
De satellietbedrijven OneWeb en Eutelsat hebben de fusie van hun activiteiten afgerond. Ze staan nu als Eutelsat Group aan de beurs in Londen genoteerd.
De notering, vrijdag geformaliseerd, markeert het begin van een nieuw satellietbedrijf. Eutelsat Group biedt zowel GEO- als LEO-satellieten.
Meer dan zeshonderd nodes stralen vanuit de ruimte breedbandinternet naar de aarde voor bedrijven en overheden. Dat is het LEO-deel, opgebouwd door het Britse Oneweb. Daarnaast zijn er nog eens 37 satellieten die in een geostationaire baan om de aarde draaien, van het Franse Eutelsat.
De GEO-tak van de het bedrijf kan in de nieuwe configuratie fungeren als de ruggengraat, de LEO-tak als de ‘rand van het netwerk’.
Het hoofdkantoor zit in Parijs.
In juli 2022 kondigden de bedrijven hun intentie aan om samen te gaan. Het is een 50/50-fusie.
De grootste concurrent die de partijen tegenkomen op de markt is SpaceX’ Starlink. Dat beschikt inmiddels over meer dan vijfduizend satelliet in een lage baan om de aarde.
Netflix verstuurt laatste DVD
Netflix heeft vrijdag zijn laatste DVD verstuurd, zoals al eerder was aangekondigd. Vanwege de krimpende vraag naar fysieke verhuur werd het volgens Netflix steeds moeilijker om de kwaliteit van de dienst op een hoog peil te houden.
Het bedrijf verscheepte zijn eerste schijfje (Beetlejuice) in 1998 en heeft sindsdien 5,2 miljard films in die rode enveloppen naar meer dan 40 miljoen klanten verzonden.
In 2007 bood Netflix voor het eerst films aan via streaming on-demand en dat overvleugelde de DVD activiteiten al in 2009 met 238 miljoen abonnees anno 2023.
En hoewel videopuristen nog steeds dol zijn op DVD’s en Blu-rays, daalde de verkoop wereldwijd flink. Disney kondigde een dezer dagen aan dat het de dvd- en Blu-ray-productie in Australië zal stopzetten.
Netflix wil de voorraad gaan opruimen. Klanten mogen tien extra films aanvragen en hoeven die ook niet meer terug te sturen.
Apple mogelijk gedwongen om ruim 1000 apps te verwijderen uit App Store in China
Mogelijk moet Apple binnenkort enkele van de populairste apps van de App Store in China verwijderen. Het bedrijf dient strikte regels te implementeren met betrekking tot niet-geregistreerde buitenlandse apps in de App Store.
Veel apps zijn in China verboden, waaronder Facebook, Instagram, WhatsApp en Twitter (momenteel bekend als X), maar ze kunnen in China gewoon in de App Store worden gedownload. Om ze te gebruiken moet vaak een VPN (datatunnel) worden gebruikt.
In totaal heeft de App Store naar verluidt meer dan 1000 niet-geregistreerde buitenlandse apps die door deze wijziging zouden worden beïnvloed. Die apps zouden volledig uit de App Store moeten worden verwijderd om aan het beleid te voldoen.
Apple heeft gesprekken gevoerd met Chinese functionarissen en hun zorg over deze restricties uitgesproken.
Foto Shutterstock
Top Mollie stapt in Amsterdamse AI-start-up
Het investeringsfonds van Adriaan Mol en Mollie-CEO Koen Köppen steken met andere partijen acht ton in Orquesta. De start-up gaat volgende maand live en biedt een metaplatform voor LLM’s.
De ronde werd geleid door Curiosity VC en ondersteund door Spacetime, het vehikel van Adriaan Mol. Daarnaast doen Golden Egg Check Capital, het Duitse Magnetic Fund, Koen Köppen, Milan Daniels, Max Klijnstra en Arjé Cahn mee in de veelbelovende start-up.
De Amsterdamse bedrijf van Sohrab Hosseini en Anthony Diaz ontwikkelt een platform voor het gebruik van diverse Large Language Model (LLM’s), promptmanagement en configuratiebeheer. Het doel ervan is diverse LLM-providers en -modellen te integreren om te kunnen integreren met bestaande en nieuwe softwaresystemen.
Orquesta koppelt met bijvoorbeeld OpenAI, Azure, Google, Hugging Face, Cohere, MosaicML en Anthropic. Het biedt een ingang naar al deze platformen en laat operatioenel statistieken zien. Dit brengt LLM’s in het domein van de IT-ontwikkeling en procesautomatisering.
Doordat er geen continu programmeerwerk aan te pas komt, bevordert Orquesta daarnaast efficiëntie en samenwerking binnen software teams. Er wordt minder tijd gevraagd van de engineers, product management houdt het overzicht en interne domein-experts kunnen op overzichtelijke wijze alle interacties controleren op correctheid.
Met het nieuwe groeigeld willen de ondernemers hun platform volgende maand kunnen lanceren en de positionering in Europa bekostigen.De initiële financieringsdoelstelling werd hiermee verdubbeld.
Andrej Karpathy van OpenAI opschreef LLM’s als een nieuwe software die te vergelijken is met de opkomst van besturingssystemen van computers:
With many dropping recently, a more complete picture is emerging of LLMs not as a chatbot, but the kernel process of a new Operating System. E.g. today it orchestrates:
– Input & Output across modalities (text, audio, vision)
– Code interpreter, ability to write & run… pic.twitter.com/2HsyslOG2F
— Andrej Karpathy (@karpathy) September 28, 2023
ACM wijst bezwaren Apple tegen last onder dwangsom af
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de bezwaren van Apple tegen de eerder opgelegde last onder dwangsom afgewezen. In augustus 2021 legde de toezichthouder een last onder dwangsom op aan Apple, omdat het bedrijf misbruik maakte van haar machtspositie door onredelijke voorwaarden op te leggen aan datingappaanbieders die van de App Store gebruikmaken.
Aangezien Apple deze overtreding niet binnen de daarvoor gestelde termijn ongedaan maakte, moest Apple voor een totaalbedrag van 50 miljoen euro aan dwangsommen betalen. De bezwaren die Apple hiertegen maakte zijn volgens de ACM ongegrond.
In 2019 startte de ACM een onderzoek om te bepalen of Apple misbruik maakt van de machtspositie die het bedrijf verworven heeft met haar App Store. Dit omdat uit een marktstudie van de ACM signalen kwamen over mogelijke marktproblemen als gevolg van de voorwaarden die Apple hanteert voor gebruik van de App Store.
Als appaanbieders betaalde apps voor digitale diensten – zoals datingapps – willen aanbieden, dan moeten zij aan andere voorwaarden voldoen dan appaanbieders voor fysieke producten (denk aan online kledingverkoop). Appaanbieders van digitale diensten moeten op grond van de App Store-voorwaarden onder meer verplicht gebruik maken van het betaalsysteem van Apple (de IAP-voorwaarde) en zij mogen niet naar andere betaalmogelijkheden buiten de App Store verwijzen (de anti-steering-voorwaarde).
Een onderneming met een machtspositie als Apple mag op grond van Europese en Nederlandse concurrentieregels geen onredelijke voorwaarden hanteren. Misbruik van machtspositie drijft de prijs op, verslechtert de kwaliteit van producten en diensten en beperkt innovatie.
De ACM blijft van oordeel dat alle drie de onderdelen van de voorwaarden onredelijk zijn.
Apple is inmiddels gestopt met het toepassen van de voorwaarden, maar heeft nog niet aan alle eisen voldoen. Over dat deel van het dwangsombesluit zal de ACM – in lijn met het oordeel van de voorzieningenrechter – nu niet publiceren omdat een nieuwe voorlopige voorzieningenprocedure tot ongewenste vertraging zou leiden.
Als de bodemrechter de ACM in het gelijk stelt, dan gaat de ACM over tot handhaving en publicatie van het geschorste onderdeel van het besluit.
Europese rechter: Amazon ‘geen marktgigant’ onder DSA
De rechtbank van de Europese Unie oordeelt dat Amazon geen ‘zeer groot online platform’ is in de zin van de Digital Services Act. Dat ontneemt de Amerikanen van zware administratieve verplichtingen.
Op 27 september heeft het Hof van de Europese Unie de kwalificatie van een ‘zeer groot onlineplatform’ opgeschort. Dat is een kwalificatie die alleen de allergrootste online platformen kregen met de inwerkingtreding van de de Digital Services Act (DSA).
Die heeft tot doel digitale diensten te reguleren en de grondrechten van gebruikers te beschermen.
De strengere DSA-regels waaraan negentien techreuzen moeten voldoen, hebben vooral te maken met verantwoordelijkheid over de content op hun platformen. De betreffende techbedrijven moeten zelf systemen ontwikkelen om aan de Digital Services Act te voldoen.
Een van die systemen verplicht Amazon ertoe om een reclameregister bij te houden: wie maakt wanneer waarmee voor wat reclame? Dat register moet ook worden gepubliceerd. En dat is het stuk waar Amazon zich met succes tegen verzet. De publicatie van die data zou ernstige en onherstelbare schade toebrengen aan zijn reclameactiviteiten.
Internationaal bedraagt Amazons reclame-omzet inmiddels meer dan tien miljard per kwartaal.
Het Gerecht bepaalt, in een soort Europees kort geding, dat Amazon zich voorlopig niet aan de regels hoeft te houden die horen bij het zijn van een marktgigant.
Zalando stapte eind juni 2023 naar de Europese rechter omdat het onterecht zwaar gereguleerd dreigt te worden onder de DSA-wetgeving. In die zaak is nog geen uitspraak gedaan.
De DSA trad op 25 augustus 2023 in werking.
Foto: Ben Mortimer (cc)
Ook SAP komt met AI copiloot
Ook SAP, bekend van zakelijke software, rolt een eigen AI copiloot uit Joule uit. Joule haalt deze inzichten uit SAP oplossingen en externe bronnen en deelt ze proactief en met de juiste context.
Het is alsof je rechtstreeks met je slimste collega praat, belooft SAP. Je kunt eenvoudig een vraag stellen of in gewone taal problemen uitleggen, en dan krijg je slimme antwoorden. Joule haalt deze antwoorden uit een enorme hoeveelheid bedrijfsgegevens uit het hele SAP-portfolio en uit externe bronnen.
Stel je bijvoorbeeld een fabrikant voor die Joule vraagt om te helpen bij het verkrijgen van een beter begrip van de verkoopprestaties. Joule kan onderpresterende regio’s identificeren, koppelen aan andere gegevenssets die een probleem in de supplychain onthullen, en automatisch verbinding maken met het supplychainsysteem om potentiële oplossingen aan te bieden voor beoordeling door de fabrikant.
Foto Christian Klein, CEO en lid van de Executive Board van SAP SE
‘Apple wil streamingrechten Formule 1’
Apple zou volgens het tijdschrift Business F1 2 miljard dollar per jaar willen bieden op de streamingrechten van Formule 1-races.
De waarde van de Apple-deal zou ongeveer het dubbele zijn van wat de competitie nu betaalt voor de wereldwijde tv-rechten.
Apple zou geïnteresseerd zijn geraakt in Formule 1 na het succes van de MLS Season Pass (Amerikaans voetbal) bij Apple TV Plus.
De Amerikaanse rechten zijn momenteel in handen van ESPN. Vanaf 2025 zou Apple de rechten voor zeker zeven jaar willen garanderen. Wereldwijde rechten zijn niet beschikbaar voor Apple vanwege langlopende contracten.
Apple heeft al verschillende belangen in F1. Het produceert een een big-budget F1-film met Brad Pitt in de hoofdrol, en een documentaire over racelegende Lewis Hamilton.
2024: Scherper toezicht op cookies en online tracking
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt komende jaren extra budget van het ministerie van Binnenlandse Zaken om zich beter te richten op toezicht op cookies en online tracking.
Het is immers niet meer toegestaan om dit soort middelen in te zetten om, zonder toestemming daartoe vooraf, internetgebruikers te volgen en profileren. Dit is jarenlang een gangbare praktijk geweest in de reclame-industrie. Cookies en trackers waren de basis voor gedrags- en profielgebaseerde reclame waar je maar moeilijk van af kwam.
Als toezichthouder op naleving van privacywetten die dit nu verbieden, krijgt de AP jaarlijks een half miljoen euro extra aan budget voor dit specifieke onderwerp.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen voor Digitalisering schrijft in een brief aan de Kamer: “Naast onderzoek en handhaving is AP voornemens om in deze fase guidance te publiceren en tools te ontwikkelen om onderzoeken makkelijk te maken. Vanaf 2027 gaat het om een structureel bedrag van 350.000 euro voor onderzoeken. De AP zal daarbij samenwerken met de andere toezichthouder op dit onderwerp, de Autoriteit Consument en Markt, conform hun samenwerkingsprotocol.”
Foto: Not so dusty (cc)
70 Nederlandse start- en scale-ups naar techbeurs CES 2024
Nederland neemt voor de achtste keer deel aan CES in Las Vegas, aanstaande januari, met 70 startups. De startups presenteren zichzelf tijdens CES Unveiled op 12 oktober in Zaandam.
De Consumer Electronics Show (CES), de grootste mondiale techbeurs van 9 tot en met 12 januari 2024 in het Amerikaanse Las Vegas, draait steeds minder om spannende gadgets maar juist meer om innovatieve technologische oplossingen. Bijvoorbeeld voor maatschappelijke en economische uitdagingen op het gebied van energie, digitalisering zoals fotonica, circulaire grondstoffen en gezondheidszorg.
Dit jaar gaan zeventig Nederlandse startups naar de CES om zich te presenteren aan potentiële klanten en investeerders. Zij zijn ook bij het officiële pre-event CES Unveiled op donderdag 12 oktober in Zaandam.
De deelnemende Nederlandse startups volgen de komende maanden een trainingsprogramma aangeboden door de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiermee kunnen zij zichzelf zo goed mogelijk presenteren aan een wereldwijd netwerk van potentiële klanten, investeerders en journalisten op CES in de Verenigde Staten.
Dit jaar werkt CES Unveiled Amsterdam samen met World Summit AI om de positie van de regio als wereldwijde technologie hub te versterken. Op het evenement in Zaandam staan sprekers zoals Gary Shapiro, president Consumer Tech Association, Michiel Scheffer, president European Innovation Council en Constantijn van Oranje, special envoy Techleap.nl. De volledige lijst met deelnemende Nederlandse bedrijven is hier te bekijken.
Een voorbeeld is CES 2017-deelnemer Sendcloud, een verzenddienst voor webwinkels die het hele verzendproces optimaliseert en opschaalt. Het Nederlandse bedrijf is nu wereldwijd actief en heeft inmiddels een geschatte bedrijfswaardering van 750 miljoen dollar.
Th3rd, dat 3D-printen als dienst aanbiedt om producten op grote schaal te digitaliseren, nam deel aan CES in 2019. Zij hebben grote internationale klanten kunnen werven zoals Vans en Adidas en zijn eerder dit jaar overgenomen door SNAP.
Infographic: markt voor NFT’s gaat toch weer groeien
Ondanks berichten dat de hype rond NFT’s, ofwel digitale eigendommen, volledig is ingestort, lijkt de markt op de lange termijn toch weer aan te trekken.
In 2021 werden in korte tijd miljoenen digitale kunstwerken verhandeld, soms voor veel geld. Voor het eerste bericht ooit op Twitter, nu X, werd bijna 2,5 miljoen euro betaald.
De wekelijkse verhandelde waarde was in juli van dit jaar zo’n 80 miljoen dollar, slechts 3 procent van de waarde op het moment van de piek in augustus 2021. Van de 73.257 NFT-collecties die de website onderzocht, hebben er 69.795 een marktwaarde van 0 ethereum.
Maar marktvorser Technavio is minder pessimistisch. Het potentiële groeiverschil voor de non-fungible token (NFT) markt van 2022 tot 2027 is 113,93 miljard dollar. De toenemende vraag naar digitale kunst is een belangrijke factor die de marktgroei stimuleert.
Technavio has announced its latest market research report titled Global Non-fungible Token Market
Emerce EDAY geeft apart podium aan start- en scale-ups
Donderdag 5 oktober organiseren we Emerce EDAY in Amsterdam, met daarin ook speciale aandacht voor start-ups en scale-ups in het techdomein.
Gedurende de hele EDAY, in de Kromhouthal, kun je in de Startup Alley terecht kijken om te praten met jonge ondernemingen. Tien in totaal staan er om zichzelf te presenteren of te connecten met eventuele business partners. Laaf je aan hun energie!
Daarnaast is er een sectie voor de wat meer gevorderde bedrijven. Dit Scale-Up Café is enkel toegankelijk op uitnodiging. CMO’s, CFO’s, investeerders en ondernemers vinden daar een ongedwongen omgeving om ideeën op te halen bij geselecteerde scale-ups of opbouwend kritisch te bevragen.
In de ochtend presenteren zich daar achttien nog jonge bedrijven en wie wil kan inschrijven op een gesprek met hen. Laagdrempelig, niet te moeilijk. Klikt het? Dan biedt de middag eventuele nog tijd voor follow-up gesprekken in onze lounge.
Het derde side-event gaat vooral over het bejubelen van start-ups. In de Vectrix Startup Deal van het Jaar-verkiezing maakt Jort Kelder de winnaar bekend.
Los van deze ‘events in het event’ bieden we een prachtig programma verdeeld over vijf zalen. Denk aan thema’s als ‘emotionele temperatuur’, natúúrlijk AI, maar ook ontwrichtend design en next level marketing.
Nieuwe Raspberry Pi (5) verschenen
Vier jaar na het verschijnen van de laatste Raspberry Pi komt weldra nu de nieuwe, vijfde generatie. Het tegenovergestelde van een dure cloudcomputer: een goedkope, lokale, opensource machine met legio toepassingen.
De Britse organisatie achter de kleine knutselcomputers kondigt aan, dat versie vijf op het punt staat te verschijnen. Hobbyisten, hackers en professionele ontwikkelaars krijgen een sneller, uitgebreidere ‘basiscomputer’ in handen waar ze hun eigen software en hardware op kunnen laten draaien.
Een Raspberry Pi is een uitgeklede computer. Hij bestaat alleen uit een printplaat, chips, geheugen en in- en uitgangen (USB, Bluetooth, wifi, HDMI). Voor een paar tientjes haalt een handige consument daarmee een mediacentrum of server in huis, een centrale voor huisautomatisering of bijvoorbeeld de geautomatiseerde aansturing van de bewatering van een tuincomplex.
Sinds de eerste Pi (foto), bedoeld om programmeren breed toegankelijk te maken, zijn er meer dan veertig miljoen apparaten verkocht.
Raspberry Pi 5 blijft tot 2035 in productie.
Een hands-on recensie:
Eerder deze maand verscheen van een andere maker een specialistische microcomputer. Het home automation platform Home Assistant bracht zijn eigen eerste programmeerbare hardware uit onder de naam Home Assistant Green.
Foto: David Hall (cc)
Samsung opent nieuwe Experience Store in Leidschendam
Samsung heeft vandaag een nieuwe Experience Store in de Westfield Mall of the Netherlands te Leidschendam geopend. Het is de derde Samsung Experience Store in Nederland en de opening volgt kort op die van Utrecht in 2019 en Breda in 2022.
De nieuwe Samsung Experience Store is uitgerust met een speciale SmartThings Room. Tijdens de openingsfase van de winkel leren bezoekers hoe ze huishoudelijke apparaten van Samsung kunnen verbinden met de SmartThings App. Die geeft dan suggesties voor een energiezuiniger huishouden en laat de gebruiker zien hoe hij zijn leven makkelijker kan inrichten.
De nieuwe locatie belooft de grootste hoeveelheid Samsung-producten op één locatie samen te brengen, zoals verschillende formaten van de meest geavanceerde schermen en het grote ‘The Wall’ microLED -scherm.
De Experience Store is iedere dag, ook op zondag, geopend.
20.000 deelnemers gezocht voor pilot tegen fietsendiefstal
Thijs Schumacher is op zoek naar 20.000 vrijwilligers om zijn nieuwste uitvinding de FRAME-ID kosteloos uit te testen. Met dit niet verwijderbare scan-and-trace systeem in de zadelstangbuis van de fiets, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland drastisch verminderen.
Volgens cijfers van het CBS blijft het aantal fietsdiefstallen in Nederland jaarlijks groeien. Nieuwe cijfers geven aan dat de aangiftebereidheid slechts 10 procent (77.000) van het werkelijke aantal gestolen fietsen was. Met ruim 750.000 gestolen fietsen in 2022 was dat voor Schumacher aanleiding om zijn laboratorium in te duiken om een oplossing voor dit probleem te vinden.
De meerwaarde ten opzichte van het bestaande track-and-trace systeem is dat de FRAME-ID module permanent is ingebouwd in het fietsframe en niet kan worden uitgeschakeld of verwijderd door fietsendieven. Ook is er geen enkele elektriciteit benodigd en blijft het altijd functioneren.
De fiets kan via de app worden overgeschreven op naam bij aan- en verkoop. Met het scannen van de module dwars door de ijzeren en aluminium frames heen via de FRAME-ID app, kan iedereen zien of de fiets al dan niet als gestolen is opgegeven. De FRAME-ID module is verbonden met de fiets, die vervolgens gekoppeld is aan de gegevens van de eigenaar. De politie kan daarmee binnen één seconde de rechtmatige eigenaar achterhalen en de fiets terugbrengen,” aldus Schumacher.
Coolblue opent dit jaar drie nieuwe winkels in België
Vandaag opent Coolblue een winkel in Brugge. Klanten kunnen er meer dan 1.000 producten uitproberen, langskomen voor advies en voor het ophalen van online bestellingen. Het is, na opening van een winkel in Mechelen op 1 september, de tweede van in totaal drie winkels die Coolblue dit jaar opent in België.
De winkel is gevestigd in het Brugse Winkelcentrum B-Park. Het is de achtste winkel van de (online) retailer in België, na de winkels in Wilrijk, Zaventem, Gent, Brussel, Hasselt, Kuurne en de op 1 september geopende winkel in Mechelen.
Eind dit jaar opent Coolblue nog een winkel in Olen.
Brugge
Vandaag geopend
Adres: Winkelcentrum B-Park – Unit 9, Blankenbergse Steenweg 420 in 8000 Brugge
Oppervlakte: 1.000 m²
Zes productwerelden: Televisies, Telefonie, Audio, Huishoudelijk, Gaming en IT
1.000+ producten uitproberen
25 Coolblue’ers
Mechelen
Open sinds 1 september 2023
Adres: Winkelpark Malinas, Nora Tilleylaan 42 in Mechelen
Oppervlakte: 1.000 m²
Zes productwerelden: Televisies, Telefonie, Audio, Huishoudelijk, Gaming en IT
1.000+ producten uitproberen
30 Coolblue’ers
De Kempen (Olen)
Opening eind 2023
Adres: Olen Shopping Park – Lammerdries Unit A1 in Olen
Oppervlakte: 1.500 m²
1.000+ producten uitproberen
Werkgelegenheid voor 25 Coolblue’ers
Bol.com vol met AI-boeken
Op Bol.com bieden verkopers honderden kookboeken, reisgidsen en taalgidsen aan die geschreven zijn met behulp van AI, zo blijkt uit onderzoek van BNR.
Van Bangkok Travel Guide tot Suikerdieet, het aanbod van AI-boeken op de site is even groot als divers.
BNR maakte voor zijn onderzoek gebruik van Originality.ai, een detectietool die vaststelt hoe groot de kans is dat een tekst met behulp van AI gemaakt is.
De meeste titels maken geen melding van het feit dat AI gebruikt wordt om de teksten te schrijven. Veel auteurs lijken onder pseudoniem te publiceren, zijn onvindbaar en ook contactgegevens ontbreken. Een enkeling publiceert onder zijn eigen naam.
Ook bij Amazon duiken al enige tijd allerlei AI-boeken op.
Bol.com neemt vooralsnog geen enkele maatregel tegen AI-boeken, laat het bedrijf aan BNR weten. Volgens een woordvoerder staat het platform ‘aan het begin van een nieuw maatschappelijk vraagstuk’.
Data Governance Act van kracht om data betrouwbaar en makkelijk te delen
Vanaf deze week geldt in de EU de zogenoemde Data Governance Act (DGA). Daarin staan regels voor de nu opkomende datadeelmarkten als het gaat om neutraliteit, (her)gebruik en gebruikersbescherming.
De DGA is 24 september 2023 ingegaan en gaat over – relatief nieuwe – marktplaatsen die het delen van data tussen partijen mogelijk maken. Dit type platforms vormt de verbinding tussen een datadeler en een dataontvanger. De verwachting is dat er steeds meer van deze bedrijven en organisaties ontstaan die ondernemers gaan ontzorgen in de dataketen en via hen de waarde van data vertrouwd willen ontsluiten.
De DGA regelt de betrouwbaarheid, toegang en neutraliteit van data. Bijvoorbeeld bij het gebruiken van geanonimiseerde medische gegevens voor nieuw medicijnonderzoek. Ook regelt de DGA het delen van gegevens door bedrijven en consumenten via zogenaamde databemiddelingsdiensten. Deze diensten moeten zich voortaan registreren en mogen ontvangen gegevens niet voor andere doeleinden gebruiken. Zo probeert de DGA gegevens te beschermen en tegelijkertijd een alternatief te bieden voor een beperkt aantal grotere bedrijven die nu nog de datamarkt domineren.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wordt de toezichthouder op naleving van de DGA. Bij hen zullen databemiddelingsdiensten zich ook moeten registreren. Meer informatie over DGA is beschikbaar via ACM.
Amerikaanse kredietverenigingen klagen Apple aan
Drie Amerikaanse kredietverenigingen klagen Apple aan voor het 100% monopolie op mobiele portemonnees in iPhones en Apple Watches. Apple had een rechter gevraagd om de zaak af te wijzen, maar die heeft dat geweigerd.
Apple geeft concurrerende mobiele portemonnee-apps geen toegang tot de NFC-chip in iPhones en Apple Watches. Dit betekent dat de eigen Wallet-app van Apple de enige app is die contactloze transacties kan uitvoeren.
Als een bank, kredietinstelling of andere financiële instelling hun kaarthouders wil toestaan contactloze aankopen te doen op een iPhone of Apple Watch, moeten ze zich aanmelden bij Apple Pay. Het bedrijf Cupertino brengt een vergoeding in rekening voor elke transactie.
De Europese Unie onderzoekt deze beperking sinds 2019 als een mogelijke antitrustovertreding, samen met andere mededingingsregelgevers over de hele wereld.
Apple wijst de aanklachten af en stelt dat consumenten eenvoudig fysieke kaarten kunnen gebruiken om contactloze betalingen te doen. Daarnaast zijn er QR-codes.
